Overlevelseskunstner

VIN: Von Winning Herrgottsacker Riesling 2017, kr 199,90. FOTO: Produsenten

Kuldegrader i april er skummelt for spirende druestokker. Men alt håper ikke ute.

Grønn ertesuppe med rømme er vinvennlig og passer til mange tørre, ungdommelige og friske hvitviner. Mitt valg denne uka er en vellaget riesling fra den tyske vinregionen Pfalz, fra den litt vanskelige 2017-årgangen.

Dette året startet med tidlig knoppskyting på grunn av mildt vær. Vinprodusenter over hele Europa bekymret seg for påfølgende frost. Og det hadde de god grunn til, for i april ble store deler av vinområdene rammet av ødeleggende frostnetter.

Vinprodusentene i Pfalz var intet unntak, og også her tapte mange produsenter mye penger. Men til tross for at avlingene ble mindre enn vanlig, fikk vinene fra Pfalz meget god kvalitet.

Von Winning, som ble grunnlagt under navnet Deinhard i 1849, har parseller i de mest anerkjente vinmarkene i Pfalz. Produsentens tørre rieslingviner har en moderne stil. Disse delikate vinene preges av høy finesse, kompleksitet og harmoni. Fra 2008-årgangen innførte man forsiktig bruk av ny eik under produksjonen av toppvinene. Siden da er også alle vinmarkene dyrket etter økologiske og dels biodynamiske prinsipper. Vinene gjæres nå helt naturlig, og verken klaring eller filtrering av most og vin utføres.

Von Winning Herrgottsacker Riesling 2017 (varenr. 3854301, kr 199,90, butikkategori 4) er typisk for husets og årgangens stil, og er etter mitt syn en utmerket vin som gir utrolig god kvalitet til prisen.

Mosten spontangjæres i både ståltanker og brukte eikefat. Vinen har en ungdommelig aroma av blomster, sitrus, epler og gule steinfrukter. Den er tørr, med høy konsentrasjon av frukt, og utviser flott balanse. Vinen er perfekt i samspill med ertesuppa, men du kan også gjerne lagre den til andre anledninger. For vinsamlere er dette et ypperlig kjøp.

Knut-Espen Misje