Magi med Botrytis

DESSERTVIN: Geil Bechtheimer Geyersberg Beerenauslese Rieslaner 2017, kr 179 for 37, 5 cl

Botrytis cinerea har en finger med i spillet når verdens beste dessertviner står på menyen.

I flere århundrer har vinmakere benyttet seg av muggsoppen Botrytis cinerea for å lage dessertvin. Soppen setter seg på skallet til druene, der den lager mange små hull som vannet i druen kan fordampe gjennom. På denne måten skrumper druen inn, og konsentrasjonen i juicen øker betraktelig.

Druene presses og gjæres så til en søt og rik vin med ekstra mye aroma, smak og sødme. Tyskland har lang tradisjon for denne typen viner, og kaller dem enten Beerenauslese eller Trockenbeerenauslese.

Ukas produsent holder til i landsbyen Bechtheim i vindistriktet Rheinhessen. Eiendommen er kjent for å levere ypperlige dessertviner til meget gunstige priser.

Geil Bechtheimer Geyersberg Beerenauslese Rieslaner 2017 (varenr. 3343502, kr 179,00 (37,5 cl), bestillingsutvalg) er etter min mening et av de beste kjøpene i Vinmonopolets lister. Vinen er laget av druen Rivaner, som nok er mer kjent under navnet Müller-Thurgau. Den er oppkalt etter Professor Müller fra Thurgau i Sveits, som skapte druesorten i 1882 ved å krysse riesling og Gutedel. Druen gir cirka 30 prosent høyere utbytte enn riesling og modner tidligere, typisk i den siste halvdel av september. Müller-Thurgau krever dessuten mindre sol og har færre krav til klimaet enn riesling.

Vinen harmonerer med Evens dessert på alle nivåer. Den dufter av blomster og tropiske frukter med et tydelig preg av Botrytis cinerea. Her får du en dessertvin som er søt nok til å matche sukkernivået i sausen, samtidig som vinens friske syre løfter fram smaken av bærene. Har du sans for en søt avslutning på måltidet, er dette en uforglemmelig kombinasjon.

Knut-Espen Misje