Fest for sansene

VIN: Rabl Grüner Veltliner Käferberg 2017 (varenr. 8083101, kr 234,90, butikkategori 2)

Østerrike er ikke størst innen vin, men ofte best.

Takket være en meget streng vinlovgivning og et velegnet klima, har vinene fra Østerrike utrolig god kvalitet.

Landets flaggskip på vinfronten er utvilsomt deres egen drue Grüner Veltliner, som er toppklassen blant hvitvinsdruer. Denne druen har frisk syre, potensial for kremet tekstur og aroma av sitrus, gule steinfrukter, hvit pepper, grønne krydder og urter. Disse egenskapene gjør druen til et spennende følge til Evens kreative og enkle potet- og eggerett. Det er spesielt de grønne elementene i retten, samt innslaget av pikant pepperrot, som lager en fest for sanseapparatet i kombinasjon med vinen.

Rabl Grüner Veltliner Käferberg 2017 (varenr. 8083101, kr 234,90, butikkategori 2) er produsert av familien Rabl, som holder til i den sjarmerende landsbyen Langenlois i Kamptal, vest for hovedstaden Wien. Familien har stor suksess som vinmakere, og eksporterer sine flasker til verdens ledende vinmarkeder, inkludert Norge.

Rabl-familien har dyrket vindruer siden 1750. Gjennom århundrene har de gjort seg meget godt kjent med det unike mikroklimaet og jordsmonnet i Kamptal. Denne kunnskapen gjenspeiles i vinene, som holder høy klasse. Det er i dag Rudolf senior og Rudolf junior som driver eiendommen etter økologiske og biodynamiske prinsipper. De kultiverer 80 hektar vinmarker, noe som er mye i østerriksk sammenheng. Rudolf junior lager vinene, mens senior jobber mest ute i vinmarkene.

Vinmarken Käferberg, der druene til vår utvalgte har vokst, er bratt og steinete. Den nyter godt av kjølende vind som gir viner med fin friskhet. Vinen har delikat og nyansert aromaprofil med innslag av blomster, fersken, sitrus og grønne krydder. Den er tørr, med balansert syre og deilig tekstur, og har smaker som underbygger eggeretten uten å dominere. Vinen, som er drikkeklar nå, fremstår som et lysende eksempel på hvorfor Østerrike er et vinland du virkelig kan regne med.

Knut-Espen Misje