Lurte frosten

VIN: Athenais Bourgogne Chardonnay 2016 (varenr. 10422101, kr 299,90, bestillingsutvalget)

At det blir nattefrost om våren, er noe av det verste som kan skje for en vinbonde.

Natt til 27. april 2016 i Chablis skjedde det alle vinbønder frykter mest: Frosten innfant seg. Den ødela nesten alle de nydannede skuddene i vinmarkene. Dermed mistet veldig mange av regionens vinprodusenter det meste av avlingen sin. Den tradisjonsrike eiendommen Château de Béru, som har laget Chablis i flere århundrer, var blant dem som virkelig fikk føle hvor nådeløst været kan påvirke hverdagen. Uten skudd blir det nemlig verken druer eller vin.

Dette ville ikke den driftige damen Athénaïs de Béru på Château de Béru akseptere. Hun skaffet seg straks en kjølebil og la ut på tur til venner i andre vinregioner. Her kjøpte hun druer som hun tok med hjem. Siden vinene hun laget av disse druene, ikke er dyrket i Chablis, kan de selvfølgelig ikke kalles verken Château de Béru eller Chablis, så hun ga dem sitt eget navn.

Athenais Bourgogne Chardonnay 2016 (varenr. 10422101, kr 299,90, bestillingsutvalget) er altså laget under litt spesielle omstendigheter. Men selv om druene ikke er dyrket på eiendommen, synes jeg denne vinen har blitt riktig så vellykket. Den har de rette egenskapene for å matche retten, selv om Evens vegetarburger også kan passe til lette rødviner og lyse øl.

Vinen lukter av modne epler og sitrus, og har diskrete kryddertoner fra brukte eikefat. Den er helt tørr, med middels syre og en flott fedme og rundhet som kler retten godt.

Knut-Espen Misje