Fjerde NM-gull

NM-GULL NR 4: Lars Helge Birkeland på toppen av seierspallen etter NM-sprinten på Ål i Hallingdal i helga. Gullet var hans fjerde i NM på snø. FOTO: Atle Uldal, BIL skiskyttergruppe

Klar til å bryne seg mot verdenseliten etter overbevisende NM-seier.

Lars Helge Birkeland tar lørdagens gull på NM-sprinten på Ål som et bevis på at den lange juleferien har gitt ham det formmessige løftet han trengte.

– Den har i alle fall gitt den effekten jeg hadde håpet på, sier landslagsskiskytteren til Birkenesavisa.

Etter å ha stått over siste verdenscuprunde før jul, har han holdt seg hjemme på Lillehammer. Her har han trent roligere og kortere økter enn vanlig for å samle overskudd. Da han kjente at langrennsformen var i anmarsj igjen, tok han sjansen på noen hardøkter siste uka før NM-helga på Ål i Hallingdal.

Resultatet så vi under lørdagens NM-sprint på Liatoppen skisenter, hvor birkenesingen skjøt feilfritt og feide inn til sitt fjerde vinterlige NM-gull på seniornivå, drøye fire sekunder foran overraskelsesmannen Alexander Os fra Ishavslaget og 11 sekunder foran landslagskollega Erlend Øvereng Bjøntegaard fra IL Bevern.

Stavkluss

– Jeg åpna ganske kontrollert. Så hadde jeg litt kluss med noen staver under den midterste runden, men jeg hadde fin stigning gjennom løpet, og mot slutten gikk det mye bedre enn det gjorde i det siste verdenscuprennet før jul, sier Birkeland.

Til tross for stigende formkurve valgte han å stå over søndagens NM-fellesstart. Det var helt etter planen.

– Hvis jeg gikk bra på lørdag var det planlagt å stå over søndag. Det blir veldig tøft konkurranseprogram framover, og siden jeg har vært litt sliten før jul, var det ikke noe vits i å brenne til altfor mye i starten, sier han til Birkenesavisa.

Klar for verdenscup

Nå føler imidlertid landslagsløperen fra Mollestad seg klar til å bryne seg på verdenseliten igjen. Kommende helg sparkes verdenscupen i gang igjen etter julepausen, med sprint, jaktstart og stafett i tyske Oberhof. Der regner Lars Helge Birkeland med å stille til start.

– NM-sprinten på lørdag var uttaksrenn, og da jeg vant der, regner jeg det som temmelig sikkert at jeg er med til Oberhof, sier han.

Mandag klokka 12.00 slapp landslagsledelsen navnene på de seks herreløperne som skal gå forsvare de norske fargene i den tyske skiskyttermetropolen. Det er Lars Helge Birkeland (Birkenes), Erlend Bjøntegaard (Beveren), Johannes Thingnes Bø (Markane), Tarjei Bø (Markane), Vetle Sjåstad Christiansen (Geilo) og Henrik L`Abée-Lund (Oslo Skiskytterlag).

– Jeg føler meg veldig klar for det, så jeg ser fram til å komme ordentlig i gang igjen, sier Birkeland. Han har planen klar for å unngå en ny formsvikt.

– Jeg må fortsette å være smart, ikke være for ivrig, så satser jeg på at overskuddet holder seg.

Gikk seg opp 15 plasser

De øvrige mannlige BIL-løperne som stilte til start i NM-løypene på Ål havnet et stykke unna pallen. Nærmest kom førsteårssenior Espen Uldal som gikk inn til en 28. plass på sprinten med to bom på skytinga. På søndagens jaktstart gikk han seg opp 15 plasser på resultatlista, til en 13. plass, etter å ha truffet på 16 av 20 skudd.

Lars Aasheim Svaland skjøt også to bom på de ti sprintskuddene lørdag og gikk inn til en 35. plass. 23-åringen åpna lovende med to fulle hus på søndagens fellesstart, men to bom på tredje og tre bom på fjerde og siste skyting gjorde at betalinga ble kun en 34. plass.

Storebror Håkon Svaland skjøt dobbelt så mange bom og ble slått med 15 plasser av lillebror Lars på sprinten. På fellesstarten var brødrene jevngode på standplass, men Håkon var hakket hvassere i sporet, og kunne innkassere en 27. plass.

Lars Reiten viste igjen gode skyteferdigheter og nøyde seg med én bom på sprinten. På fellesstarten ble det fire bom på lillesanderen, som kunne notere en 91. og 55. plass etter NM-helga på Ål.

Thor Arild Aas gikk inn til 38. plass på sprinten og 25. plass på fellesstarten i eldste juniorklasse (20-21 år), etter henholdsvis fem og syv bom på skytinga.