Går student-OL i Sibir

KLAR FOR STUDENT-OL: I slutten av februar konkurrerer Espen Uldal i Sibir, med det norske flagget på brystet. FOTO: Atle Uldal, BIL skiskyttergruppe

Skiskytter og økonomistudent Espen Uldal ser fram til å representere Norge under student-OL i slutten av februar.

– Det blir stort. Russerne pleier jo ikke å spare på noe når de arrangerer mesterskap, så det blir helt sikkert en opplevelse, sier 21-åringen om studentmesterskapet som går i Krasnojarsk i Sibir i slutten av februar.

Forleden fikk skiskyttertalentet fra Speidervegen på Birkeland beskjeden om at han er tatt ut til den norske skiskyttertroppen, som teller seks gutter og tre jenter.

– Det var litt som forventa, for i år er det ikke så mange av de norske som er interessert. Da jeg så lista over de som hadde meldt sin interesse, tenkte jeg at jeg burde ha gode sjanser, opplyser 21-åringen.

Høyt nivå

Norges skiskytterforbund bruker nemlig ikke student-OL som en del av sin utviklingstrapp. Dermed satses det ikke like mye på dette mesterskapet som på VM og ordinært OL.

I Øst-Europa er imidlertid holdningen til student-OL en helt annen. Der bruker flere av nasjonene mesterskapet som en del av utviklingstrappa, noe som gjenspeiler seg i troppene de sender.

– I skiskyting er nok nivået på høyde med IBU Cup (Europacupen, journ. anm.), men jeg vet at noen land har stilt med løpere med topp ti-plasseriunger i verdenscup, så det pleier å være noen gode navn der, forteller Espen Uldal.

Internasjonal debut

Dette blir første gang birkelandsgutten representerer Norge internasjonalt. Det er imidlertid ikke første gang en birkenesing står på startstreken i student-OL. I 2015 var Håkon Svaland med i den norske skiskyttertroppen under Universiaden, som mesterskapet også kalles, i slovenske Strbske Pleso/Osrblie.

Svalenderen hevdet seg godt, med blant annet to 6. plasser og en 10. plass. Om han klarer å kopiere klubbkameraten, er Espen Uldal usikker på. Det skal i alle fall ikke stå på forberedelsene.

Usikker på nivået

– Jeg vet at Håkon skjøt om pallplass på siste skyting på fellesstarten, og håper jeg ikke er så langt unna det nivået, men jeg aner ikke hvor jeg står i forhold til konkurrentene. Jeg må bare forberede meg best mulig og prøve å prestere best mulig. Målet er å gå gode renn, sier Uldal.

Han gjentar at det uansett blir en stor opplevelse å få representere Norge i et internasjonalt mesterskap.

– Det blir en del utenomsportslige ting en ikke er vant med. Vi skal jo bo i en studentlandsby, og sikkerhetsopplegget skal visst være som i et vanlig OL, så det blir noe helt nytt for meg, påpeker han, og legger til:

– Men det blir jo en nyttig erfaring. Jeg har jo som mål å komme til et vanlig OL en gang.