Står på hodet for deg

FRANSK LYKKETREFF: Tarte tatin skal ha blitt til ved et uhell, rettere sagt lykketreff, på de franske søstrene Tatins hotell. FOTO: Tore Meek / NTB scanpix

Trenger du en deilig romjuls- eller nyttårsdessert? Tarte tatin er oppned-kaken som kan lages av selv den elendigste konditor.

Jeg kan vel like gjerne innrømme det først som sist: Selv om jeg er kokk, er jeg utrolig dårlig på kaker, ganske enkelt fordi jeg ikke har tålmodighet til å veie ingredienser. Skal man bli en god konditor, må man være venn med kjøkkenvekta!

Heldigvis finnes det enkelte kaker som ikke krever de typiske konditor-egenskapene. Der vi i stedet kan fokusere direkte på smak og tekstur. Estetikken er det lov å nedprioritere litt, etter min mening.

Tarte tatin er en sånn kake. Den er søt, klissete og utrolig morsom å lage. Du trenger ikke være pirkete og nøyaktig her. Løvtynne epleskiver, nennsomt lagt i taksteinsmønster, er riktignok veldig pent – men store, saftige, karamelliserte chunks med søtsyrlige epler smaker mye bedre! Det samme gjør butterdeigen om den er kjevlet tykk nok, så den får sufflert seg skikkelig. Da oppleves den som sprø og myk på samme tid. Aller best synes jeg terten blir om den ikke blir kjøles ned etter steking, men bare får hvile seg en halvtime på kjøkkenbenken før servering. Men dette er ikke et must. Terten kan også varmes opp igjen før servering, om man vil forberede den god tid i forkant.

Jeg bruker stort sett grønne epler til denne terten. De har mye høyere syreinnhold enn de gule og røde, og de holder godt på konsistensen når de blir varmebehandlet. Det er en ganske raus mengde med karamell som skal til her, så da er det fint med en frukt som bidrar til å skape balanse mellom det søte og det syrlige.

Andre frukter som egner seg godt, er ananas, pære og mango. Om frukten er litt vel søt, har du bare noen dråper frisk limesaft på toppen av terten. I tillegg kan man gjerne servere et tilbehør som skaper balanse i helheten, som den piskede rømmen i denne oppskriften. Rømmen tilsettes en sukkermengde som står i forhold til hvor søt selve kaken er. Dette smaker du deg fram til selv. Matlaging er nemlig levende – kanskje det er derfor jeg ikke liker å veie opp ingredienser?

Even Ramsvik
Tarte tatin med butterdeig, epler og vaniljerømme
Ingredienser (1 terte)

1 pk. butterdeig

3 grønne epler

1 kanelstang

1 dl sukker

2 ss meierismør

2 dl god rømme

1 vaniljestang

sukker (smak til)

Fremgangsmåte

Først tines butterdeigen på kjøkkenbenken. Du trenger cirka to plater med butterdeig på en hel kake.

Skrell eplene, og kutt dem i båter. Skjær bort kjernen. Forvarm stekeovnen til 160 grader.

Smelt sukkeret i en teflonpanne til en lett, mørk karamell. Slipp eplebåtene rett oppi. La dette surre i 1 minutt, så væsken som eplene slipper, rekker å koke litt inn. Tilsett så smøret og la det få surre i 1 minutt til.

Klem sammen de to platene med butterdeig, og kjevle dem lett ut til de har cirka samme omkrets som stekepannen. Prikk deigen med gaffel, og legg den på toppen av eplene. Ta pannen av platen. Pannen settes inn i stekeovnen i ca. 12–15 minutter. Snu terten over på et serveringsfat umiddelbart etter den har vært i ovnen.

Terten bør få hvile seg på benken i en halvtime før servering. Den kan godt fryses ned til senere også.

Mens kaken hviler, pisker du rømmen luftig sammen med frøene fra en vaniljestang. Smake til med ønsket mengde sukker.