Tar tidlig juleferie

SJUSJØEN: Lars Helge Birkeland under pressetreff ved sesongstart i skiskyting. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Lars Helge Birkeland dropper neste verdenscuprunde og reiser hjem til Lillehammer for å finne tilbake til langrennsformen han viste i åpningshelga på Sjusjøen.

– Det fungerer ikke helt som det skal. Jeg har ingen god forklaring på det. Når du er i form, kan du gå deg stiv i motbakkene og hente deg inn igjen i utforkjøringene. Nå blir jeg bare mer og mer stiv utover i løpet, sier Lars Helge Birkeland til Birkenesavisa.

Etter seieren på single mix-stafetten i første verdenscuprunde i Pokljuka, har formpila pekt nedover for birkenesløperen. 10. plassen på normaldistansen samme sted var godkjent, men 25. plass på sprinten og 35. plass på jaktstarten gjorde at landslagsledelsen valgte å gi verdenscupdebutant Sindre Pettersen sjansen på de individuelle distansene i neste worldcuprunde i Hochfilzen.

Tapte i sporet

I stedet ble Birkeland tildelt førsteetappen på det norske stafettlaget som skulle kjempe om verdenscuppoeng søndag ettermiddag. Mollestadgutten gikk offensivt til verks, ledet hele første runde og skjøt fullt hus på den liggende skytinga. Derfra og ut tapte 30-åringen stadig terreng til en Benjamin Weger i toppslag.

Til tross for en stående skyteserie på aller høyeste nivå, vekslet Birkeland som tredjemann, rundt halvminuttet bak sveitseren og fem sekunder bak Italia og Thomas Bormolini.

Henrik L’abbée Lund på andreetappen hadde heller ingen stor dag i sporet eller på skytebanen, men gode etapper av Tarjei Bøe og ankermann Vetle Sjåstad Kristiansen sørget for at Norge hang med i tetkampen helt til slutt.

Sverige ble imidlertid for sterke og stakk av med seieren, drøye tre sekunder foran Norge og 28 sekunder foran Tyskland.

Bare passe fornøyd

– Vi er vel bare sånn passe fornøyd. Vi gjorde en brukbar stafett, men en er jo aldri fornøyd når en ikke vinner, sier Birkeland.

Hans egen slagplan var å gå billig i starten, skyte godt og gå det han kunne på slutten. Problemet var bare at konkurrentene gikk altfor fort, altfor tidlig. Spesielt Benjamin Weger.

– Jeg visste at han kom til å prøve å få ei luke, men det var mest at formen min ikke er helt som den skal som gjorde at jeg ikke klarte å henge på, sier Birkenesløperen.

Ettersom flere av de norske løperne viste varierende form i Hochfilzen fikk han likevel tilbud om å gå alle øvelsene i Nove Mesto, hvor verdenscupen fortsetter med runde tre kommende helg.

Takket nei

Han takket nei.

– Jeg tror det er mer fornuftig å reise hjem nå og ta en lengre juleferie, så får vi håpe overskuddet er tilbake etter jul, sier Birkeland, som satser på å være tilbake i godt slag til NM i sprint og fellesstart på Liatoppen på Ål i Hallingdal første helga i januar.

– Jeg tror det handler mest om å finne overskuddet igjen. Jeg har i alle fall trent nok i sommer, så det skal ikke stå på det, sier landslagsløperen til Birkenesavisa.

Fet-løperen Johannes Dale går inn for Birkeland i den norske troppen.

– Vi er vi blitt enige med Lars Helge om at han trenger en periode hjemme for å trene og forberede seg på nye oppgaver i januar, sier sportssjef Per Arne Botnan i en pressemelding.