Advarer mot jojo-effekt

EIENDOMSSKATT: Uavhengige Petter Ross står på kravet om kraftig reduksjon i eiendomsskatten. Geir Colbjørnsen (KrF) sa nei i sommer, og har ikke endret synspunkt. Utvalgsleder Anders Topland (Sp) stemte for kutt i sommer, men er åpen for å moderere kuttet nå.

Det spøker for halvering av eiendomsskatten. Politikere varsler omkamp.

– Vi må kjøre omkamp om eiendomsskatten, for vi kan ikke tappe så mye av fondet. Gjennom prosjekt balanse ønsket vi å skape en kommuneøkonomi som ga innbyggerne gode tjenester, og en økonomi som skapte forutsigbarhet. Det gjør vi ikke ved å tappe fondet, sier Geir Colbjørnsen (KrF).

Mandag ble rådmannens forslag til budsjett for 2019 behandlet i tjenesteutvalget. Onsdag skjer det samme i formannskapet, før kommunestyret sier sitt torsdag neste uke. Det er ikke tradisjon for at tjenesteutvalget gjør omfattende vedtak, og mandag ble budsjettet kun tatt til orientering.

– Jeg ønsker å beholde dagens eiendomsskatt på 3,9 promille i to år. Da er det mulig at vi får et skikkelig budsjett, hvor vi slipper å ta av fondet. Det er ingen som liker eiendomsskatt, men vi kan ikke sette den ned nå, sier Mariane Sønju Hagestad (V).

Jojo-effekten

Det var i sommer politikerne med knapt flertall vedtok å sette ned eiendomsskatten for hus og hytter til neste år. Fra 3,9 promille som er dagens nivå til 2,0 promille. I rådmannens budsjettforslag er denne reduksjonen tatt hensyn til, men det foreslås å bruke penger fra kommunens disposisjonsfond for å skape balanse i budsjettet. Allerede fra 2020 foreslår rådmannen å øke eiendomsskatten igjen.

– Vi stemte for kuttet i eiendomsskatt, og ser at det blir en uheldig jojo-effekt. Senterpartiet jobber for å finne løsninger, for vi ønsker å redusere eiendomsskatten. Der er nok ikke sikkert det blir helt ned til 2,0 promille, for det er viktigere å holde den stabilt lavt, sier Anders Topland (Sp).

Også Arbeiderpartiets representant advarer mot jojo-effekten. Håkon Reiersen (Ap) etterlyser også at politikerne faktisk har inndekning i budsjettet, når de foreslår kutt på inntektssida.

– Når det kuttes så mye, så må en komme med forslag til hvor det kan finnes inndekning. Vi har de siste årene snudd om på hele kommunen gjennom prosjekt balanse. Jeg tror det er lite å hente på kutt i administrasjonen. Konkrete forslag om hvor det kan kuttes, det må være et minimum for forslagstillerne, sier han.

Står på kutt

Det er partiløse Petter Ross som peker på kutt i administrasjonen, når han slår fast at han står fast på at eiendomsskatten må ned til 2,0 promille. Ross reagerer sterkt på rådmannens budsjettforslag.

– Jeg følte meg kraftig provosert når dette ble lagt fram. Alle vet at når man reduserer eiendomsskatten, så må man spare andre steder. Det som i stedet skjer er at politikerne blir innkalt til temamøte, hvor vi blir bedt om å peke på hvor det skal kuttes, sier Ross, og legger til:

– I 2019 dekker rådmannen inn kuttet med bruk av fondsmidler, og fra 2020 setter hun opp eiendomsskatten. Jeg liker ikke at dette skjer, og opplever at kommunestyret ikke blir tatt på alvor. Dette er forakt for kommunestyrets vedtak.

Han fremmer et forslag om at det ikke vedtas noen økning i eiendomsskatten, og at det kuttes i blant annet administrasjonen for å hente inndekning for inntektstapet. Forslaget får ikke flertall, men får Høyres støtte.

–  Budsjettforslaget til rådmannen er ganske passivt. Det brukes av eiendomsskatt og fond for å få det i null. Når skal en da kunne investere noe som helst? Det må bli justering fram mot formannskapet, men i dag støtter jeg Ross, sier Jon Inge Holm (H).