Kjemper om pallplasser

BIL-KVARTETT: Skiskytterne Espen Uldal, Håkon Svaland og Lars Aasheim Svaland.

Lars Helge Birkeland er usikker på formen før sesongstarten på Sjusjøen til helga, men håper å kjempe om pallplassene både lørdag og søndag.

– Formen er bra, tror jeg, men en er aldri sikker på hvor bra den er før en har gått det første rennet, sier landslagsskiskytter Lars Helge Birkeland til Birkenesavisa.

Og første rennet, det går kommende helg på Sjusjøen Skisenter Natrudstilen, hvor både herrene og damene skal gå sprint lørdag og fellesstart søndag. I et testrenn under landslagets treningssamling i Trysil sist uke ble birkenesløperen nummer to, rett bak Erlend Øvereng Bjøntegaard.

– Han er jo en av de man må slå denne vinteren, påpeker Birkeland.

I sesongoppkjøringa har han trent lengre hardøkter enn tidligere for å bli sterkere på sisterunden. Det håper han skal gjøre susen når målet for sesongen skal nås; VM-deltakelse i Østersund og individuell pallplass i verdenscupen.

– Jeg er rimelig sikker på at jeg skal være litt sterkere fysisk i år enn i fjor, og hvis det stemmer, så skal jeg være med å kjempe om pallplassene. Planen er å være med i toppen allerede den første worldcuphelga, sier landslagsløperen fra Mollestad.

Første runde i World Cup går 2.-9- desember i slovenske Pokljuka.

Skal forsvare stafettgullet

Lars Helge Birkeland vil være en av fire løpere fra Birkenes idrettslag som håper å få en god start på sesongen på Sjusjøen. Som klubbkompisen er Håkon Svaland usikker på formen, etter en sommer og høst hvor han har brukt mer tid på studier og trenerjobb og mindre tid på trening.

– Formen er helt grei, men jeg har litt lite referanser i forhold til tidligere, så jeg har ikke superforhåpninger. Jeg er redd jeg trenger litt tid før jeg begynner å komme i skikkelig toppslag, men havner jeg blant topp 30, så er det fint, sier studenten/treneren/skiskytteren fra Svaland.

Han tror startfeltet på Sjusjøen vil være noe tynnere besatt av internasjonale toppløpere i år, men regner med at det blir tøft nok å hevde seg uansett. 25-åringen har et noe spesielt mål for sesongen.

– Målet er å teste ut litt forskjellige treningsopplegg foran konkurranser for å se hva som fungerer best, forteller han.

Samtidig har han som mål å hevde seg i toppen i norgescupen og forhåpentligvis kapre en plass på IBU-cuplaget (europacupen) i løpet av vinteren. Og for ikke å glemme:

– Birkenes er jo regjerende norgesmestre i stafett, og dét stafettgullet skal vi forsvare!

Må overprestere

Lillebror Lars Aasheim Svaland mener han er akkurat der han skal være før sesongstarten.

– Jeg har forberedt meg godt, gjort alt som var planlagt. I motsetning til tidligere har jeg ikke trent for mye, men tatt det litt mer med ro og trent mer i rolig og moderat tempo. Jeg har ikke toppa formen til åpningsrennet, men prøvd å legge opp til akkurat passe trøkk til åpningsrennet, forteller han.

24-åringen har vært kjent som et råskinn i sporet, men har slitt med å fylle på standplass. Det håper han å rette på denne sesongen.

– Jeg har trent veldig mye skyting. Det har jo vært en akilleshæl for meg, men akkurat nå ser det ut til at jeg er blitt bedre til å skyte, så får vi se i åpningsrennet, sier han.

På Sjusjøen har han først og fremst fokus på hvordan han skal gjennomføre løpene, men han har også blinka ut et resultatmål, av det hårete slaget.

– Målet er å komme blant de tolv beste norske, for da kan jeg komme med til europacupen. Det vet jeg at jeg ikke er god nok til på en vanlig dag, så da må jeg overprestere. Men dette er den viktigste helga for å bli tatt ut til Europa, så da er målet å overprestere, sier Lars Aasheim Svaland.

Ellers er målet å komme høyere i Norgescupen sammenlagt i år enn i fjor, da han lå rundt 20. plass.

Vil til student-OL

Fjerde borkis på startstreken på Natrudstilen er Espen Uldal. Når Birkenesavisa når ham på telefon på Lillehammer er han nettopp kommet inn døra etter å ha gått testløp på nettopp Sjusjøen.

– Formen er for så vidt bra, men jeg målet er at den skal bli bedre og bedre for hver dag fram mot helga, sier førsteårssenioren.

I likhet med landslagsløper Birkeland har han trent mer hardt og mindre rolig foran denne sesongen. Dette for å øke oksygenopptaket og dermed kapasiteten i sporet, eller «tåle syra litt lenger», som han sier.

– Det meste tyder på at jeg går fortere enn tidligere, i alle fall på rulleski, så får vi håpe jeg gjør det på ski også, sier 21-åringen.

Statistikken forteller at han er blitt betraktelig bedre til å skyte liggende, mens han fortsatt har litt å gå på stående. Som sisteårs junior gikk han inn til en 94. plass under åpningsrennet i fjor. I år er målet å komme på TV.

– Det er ikke så langt opp til de førti som får gå fellesstarten på TV, så det må være et mål, sier Espen Uldal.

Målet for sesongen er å stabilisere seg blant de 10-15 beste i norgescupen, og få til noen toppløp som er enda bedre. Og så vil han veldig gjerne en tur til Sibir.

– Der er det student-OL til vinteren, og det er ikke så mange aktuelle blant de norske, så det er et klart mål. Det er uttak på Sjusjøen og Geilo, så det er litt viktig å gjøre det bra der, sier økonomistudenten.