Samlet mellom permer

Bokaktuell: Leif Møller-Stray med boka som skal presenteres på kirketorget og inneholder 55 betraktninger under overskriften «Ord for helgen».

Gamlepresten med helgebetraktninger i ny drakt.

Det kan jo diskuteres hvilke kriterier som skal til for å få hedersbetegnelsen gamlepresten. Men når man har vært prest et sted i 21 år, har gått av med pensjon og selv er 77 år kvalifiserer man til betegnelsen. Leif Møller-Stray er dagens gamleprest i Birkenes.

Helgebetraktninger og prekener er vel egentlig ferskvare, og derfor hadde jeg egentlig glemt «Ord for helgen» som jeg hadde som fast spalte i Lillesandsposten fra 1998. Men det var ikke alle som var enige i ferskvaredefinisjonen. Det kom etter hvert flere oppfordringer om å samle disse i bokform, og etter litt modning ble tanken til handling, sier Møller-Stray

Han legger til at de fleste av betraktningene nok er modifisert noe.

– Men jeg har i alle helgebetraktninger lagt vekt på at det skal skulle kunne være leselig og forståelig, også for de som ikke snakker Kanaans språk flytende, så forhåpentligvis er det meste forståelig for de fleste, sier Møller-Stray.

Nå er boken ferdig og vil bli presentert på kirketorget førstkommende tirsdag. Boka har en liten betraktning for hver søndag i kirkeåret. Den begynner med første søndag i advent og slutter således med siste søndag i kirkeåret.

– Dette er veldig bevisst, for jeg har til hensikt å gjøre folk bevisste på hele kirkeåret. En gudstjeneste er en del av en helhet, og det er alltid en fortsettelse neste søndag. I løpet av kirkeåret vil man kunne få hele troens fylde, som det står om i Bibelen, sier Møller-Stray.

– Hvilken søndag i kirkeåret er din favorittsøndag?

– Jeg er jo veldig opptatt av helheten og hele kirkeåret, men første påskedag er jo kalt alle søndagers mor, og får nok en spesiell plass også hos meg, sier han.

– Har du noen oversikt over hvor mange søndagssprekener du har holdt?

– Nei, det har jeg nok ikke, men som prest i 47 år har det jo blitt en del. Jeg var jo en skriftlig prest – og de aller fleste prekener ligger i en eller annen flyttekasse. Men de kan ikke automatisk brukes om igjen, sier gamlepresten.

– Hvorfor kan de ikke det?

– En preken er egentlig kunsten å kunne dele to tekster. Det er på den ene siden den opptil flere tusen år gamle bibelteksten, og på den andre siden samtiden. Predikanten må tolke bibelteksten inn i samtiden slik at budskapet er aktuelt for dagens mennesker, sier han, og fortsetter:

– Samtiden er i stadig forandring og er ikke den samme i dag som den var i går. Derfor er det ikke noe automatikk i at en preken kan brukes om igjen.

– Synes du prestenes prekener har forandra seg på de 47 årene du har vært prest?

– Som prest blir det jo mest til å fremføre egne prekener og ikke hovedsakelig høre på andres, men jeg har jo fått med meg noe. Mitt inntrykk er nok at det nå til dags kan bli vel mye samtid og psykologi i prekener og andakter, og at den bibelske gehalten kanskje kan være litt tynn, sier ham, og slår fast:

– Prestene skal ikke hovedsakelig være amatørpsykologer, men teologer. På dette området har det nok vært en forandring, som ikke nødvendigvis har vært til det bedre. Ja, og så har prekenene blitt kortere, men det er det nok mange som er takknemlige for.

Boka «Ord for helgen» har kommet i stand i samarbeid med Lillesandsposten, som står som utgiver. Lillesand sparebank og Birkenes sparebank har selvfølgelig også gitt sine bidrag, og selve layouten er det Steinar Nørstebø som har stått for.

Birkenesfolk vil kanskje protestere på forsiden som er en tegning av Lillesand kirke som livets hav – Møller-Stray var tross alt prest i Birkenes, men folket kan trøste seg med bilde av julekrybben fra Birkenes kirke på side 21.

– Har du spesielle minner fra dine år i Birkenes?

Det er tydelig at det er mange minner å velge i, for gamlepresten trenger betenkningstid.

– Jeg tror nok de beste minnene er fra gudstjenestene med den fulltonige salmesangen og den gode kirkesøkningen. Dessuten er det mange gode minner fra sommersøndagene på museet, sier Leif Møller-Stray.

Foreløpig er det ikke helt klart hvor boka vil være å få kjøpt, men servicetorget på kommunehuset er klart, der vil du kunne få den. Og på kirketorget til tirsdag er den til salgs, da også med forfatterens egenhendige hilsen på permen, selvfølgelig.