Et superpar

ØL: Cuvée De Ranke, kr 139,90. FOTO: NTB scanpix

Jomfrusilda har funnet en verdig partner i Belgia.

Tartar av matjessild passer utmerket sammen med et friskt og maltpreget øl. Det skal ha kompleks smak og avdempet bitterhet for å stå godt til alle smakene i retten. I tartaren er det mye å hanskes med: karakteristisk sildesmak, spicy pepperrot, pikant rå løk, syrlig kapers, syrlig rømme, sødmefull og jordlig rødbete.

Cuvée De Ranke (varenr. 1751901, kr 139,90, bestillingsutvalg) er brygget hos det relativt nye og kvalitetsbevisste bryggeriet De Ranke i Belgia. Bryggeriets navn refererer til ranker av humle, den flerårige planten som er en viktig ingrediens i ølproduksjon.

Bryggeriet profilerer seg på bruk av råvarer av høy kvalitet, og fremstiller smaksintense, velbalanserte øl. Ukas øl er laget av vann, malt fra bygg og hvete, humle og gjær. Det er fatlagret og består av 70 prosent surøl blandet med 30 prosent lambic øl – to øltyper som begge er spontangjæret, altså uten tilsatt gjær. Ølet er tappet ufiltrert og upasteurisert.

Den komplekse aromaen av lys og gyllen malt, anis, eple og grapefrukt er frisk og tiltalende. På smak er brygget friskt og fruktig. Det har preg av lys malt, sitrus, urter, anis og sopp med en utpreget syre, fint balansert med akkurat passe sødme. Det hele rundes sakte av i en meget lang og harmonisk ettersmak.

Ølet er isolert sett meget velsmakende, og sammen med ukas rett når det nye høyder. Smakselementene i ølet understøtter rettens smaker og teksturer, uten på noen måte å dominere. Hvis du har mulighet til det, bør du nyte øl som dette fra et godt glass med tulipanform. Glassets form lar ølets komplekse aroma komme fram, samtidig som sødme og maltpreg kommer best mulig til sin rett sammen med den forfriskende syren i brygget.

Knut-Espen Misje