På egne bein

BEINTØFFE ELEVER: Klasse 4A ved Birkeland skole har i løpet av september måned tilbakelagt 4070 kilometer enten ved hjelp av å gå, sykle eller ta buss til skolen. Her ser vi en fornøyd vinnerklasse sammen med lærer Aase Mari Bjorvatn Saaghus, Arne Otto Iversen fra Klimaalliansen, ordfører Anders Christiansen og assistent ved 4A Karianne Flakk.

Best i kommunen på å komme seg til skolen miljøvennlig.

Birkenes skole har mange beintøffe elever. Noen klasser er litt tøffere enn andre, og klasse 4A ved Birkeland skole fikk fredag morgen overrakt diplom og 2.000 kroner for sin gode innsats. De er nemlig kommunens beste klasse i konkurransen Beintøft.

Beintøft er en konkurranse for alle barneskoleelever som skal inspirere til å gå, sykle eller reise kollektivt til skolen. Slik skal det bli mindre forurensning, lufta blir renere, området rundt skolen blir tryggere og det blir mindre utslipp fra biler, står det i informasjonen om konkurransen.

Elevene var fulle av forventninger og ante nok at noe stort var i gjære da det første som møtte dem i døra på morgenen var ordfører Anders Christiansen (Ap). Jubelen stod høyt i taket når de fikk motta en gavesjekk på 2.000 kroner til klassekassa.

Arne Otto Iversen kom på vegne av Miljøagentene med premier til hver enkelt, og berømmet dem for deres gode innsats.

Glad i konkurranse

– Nettopp konkurranseelementet var viktig for vår klasse. Det er en ny klasse for meg, men jeg så tidlig konkurranseiveren deres, og derfor fant vi ut at et slikt prosjekt som Beintøft var midt i blinken for oss, sier Aase Mari Bjorvatn Saaghus, lærer for klasse 4A.

Hun forteller at det skaper engasjement og bygger klassemiljø. Barna har vært utrolig flinke til å drive hverandre fram, og oppmuntre til mer innsats. Sprekere barn og nyttig læring kommer som en fin bonus, påpeker læreren.

– Det vi er mest stolt av er at vi har hatt 100 prosent oppslutning om prosjektet gjennom hele måneden. Hver dag noterer elevene sine kilometere på en lapp på døra, og de andre elevene passer nøye på at alle får ført på sin del. Internt har vi også hatt en veldig spennende konkurranse mot de andre fjerdeklassingene ved skolen, sier Saaghus.

Stor deltakelse

På landsbasis har flere tusen klasser deltatt i konkurransen. 4A ble beste klasse i Birkenes, og kom på en fin 6. plass blant alle trinn av de 140 deltagende klassene i fylket.

Foruten at elevene har kommet seg til skolen på en miljøvennlig måte så har de også deltatt i tre ukesoppdrag. Her har de lært om blant annet sykkelen, søppel i havet og de har både samlet søppel, og laget kunst av den.