Høstlig glede

VIN: Ka Tahi Syrah 2016, kr 179,90. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Det er om høsten de gode Syrah-baserte vinene virkelig kommer til sin rett.

Ukas rett er typisk rødvinsmat. Personlig vender jeg alltid tilbake til Syrah-baserte viner om høsten, og dette er en god anledning.

New Zealand er mest kjent for sine hvitviner laget av Sauvignon Blanc fra området Marlborough. Men landet kan også by på vellagede rødviner. Denne uka tar vi turen til Hawkes Bay, landets eldste og nest største vindistrikt målt i volum vin som blir produsert.

Hawkes Bay ligger nord på den nordligste av øyene, og har et klima som ligner på det franske vinområdet Bordeaux. Her produseres landets aller beste fyldige rødviner av Bordeaux-druer som Cabernet og Merlot, i tillegg til glimrende Syrah.

Distriktet kan grovt deles inn i fem underområder. Vår utvalgte vin kommer fra den kjøligste delen i innlandet. Her ligger vinmarkene omtrent 300 meter over havet. Klimaet er perfekt for å modne druen Syrah i en stil som kan ligne på vinene fra Nord-Rhône.

Ka Tahi Syrah 2016 (varenr. 10290501, kr 179,90, butikkategori 5) har alt som kjennetegner druen og passer retten perfekt. Den aromatiske frukten harmonerer med det aromatiske kjøttet, rosenkålen og aromaen av bringebær. Vinen har nok fruktsødme til å myke opp smaksbildet, mens syrestrukturen og tanninene frisker opp og renser ganen.

Vinen er drikkeklar nå og bør etter mitt syn drikkes innenfor de fire-fem neste årene mens den flotte frukten fortsatt dominerer. Her får du mye vin for pengene. Sammenlignet med for eksempel en Crozes-Hermitage av den enklere sorten, er denne vinen absolutt på samme nivå.

Knut-Espen Misje