Gleder seg til fire runder

LØPSGLEDE: Gunnar Næss fra Hadeland er mer enn gjennomsnittlig glad i å løpe langt i skog og mark. Her har han 100 meter igjen av årets Nordmarka Ultra Challenge, der han var eneste deltaker som fullførte 200-kilometeren. – Jeg liker jo å løpe gubben, det er jo derfor vi løper hvert år. På siste runden er det jo blitt lyst, da er det masse folk og styr, så da blir det bare moro, sier Gunnar Næss, som gleder seg til å løpe fire runder i den 27 kilometer lange gubbeløypa. FOTO: Olav Engen / Kondis

Det lakker og lir mot Svalandsgubben skauløp. I år blir «høstens blauteste eventyr» ekstra spesielt for Gunnar Næss fra Hadeland. Han skal nemlig løpe fire runder i det 27 kilometer lange myrslitet.

– Jo, jeg må vel stå for det. Når en er så dum å åpne kjeften, så er det ikke annet å gjøre, humrer ultraløperen over telefon fra Harestua.

I fjor på denne tida skrev Birkenesavisa om Gunnar Næss og hans plan om å løpe fire runder i gubbeløypa i år for å markere at det er 20. gangen han deltar. Planen står ved lag.

Kvelden før startskuddet går for selve gubbeløpet legger han i vei fra Birkenesparken. Næss brukte fjorårets publisitet til å annonsere etter ledsagere til gubbestuntet. Det har han fått i form av et knippe løpere som må tåle betegnelsen «spesielt interesserte».

En av dem er Øyunn Bygstad fra Arendal.

– Hun fullførte 400 kilometer i fjor, som første norske kvinne, så hun skulle være godt kvalifisert, sier Næss, og legger til at det er flere som har meldt seg på for fire runder.

Mot løyperetningen

Første runde skal løpes mot den vanlige løpsretningen, andre runde «rett vei», tredje runde mot løpsretningen og fjerde og siste runde sammen med løperne i det ordinære gubbeløpet med start søndag formiddag.

– Vi må variere litt, så da begynner vi baklengs, så blir det rett etter hvert. Vi må taime det sånn at vi løper siste runden sammen med de andre løperne. Det er jo dét som er selve løpet. Det andre er bare for moro, sier 50-åringen.

Han beregner å bruke god tid på de tre første rundene.

– Jeg har ikke finregna på det, men regner med i hvert fall fire timer per runde, kanskje litt mer. Vi må se an forholdene litt, sier ultraløperen.

Løper natta igjennom

Han regner med å starte lørdag kveld i ti-elleve-tida og løpe natta igjennom. Det kan fort bli ensomt, innrømmer han, men han liker å løpe i mørket med hodelykt. Dessuten blir det ikke bare løping i løpet av de lange nattetimene.

– Vi har tenkt å kose oss litt. De tre første rundene blir jo bare for kos, der vi tar en god pause for hver runde, unner oss kanskje litt varmmat, slår kanskje opp et telt, sier Gunnar Næss.

Han ser heller ikke bort fra at det kan dukke opp en og annen heiagjeng.

– Det skulle ikke forundre meg om det blir litt liv på Svaland også. De er jo kjent for å lage mye liv og røre under Svalandsgubben, og dette er jo en god anledning til å gjøre noe spesielt, påpeker hadelendingen.

Vant 200-kilometersløp

Selv skulle han være godt forberedt til fire runder i en av de tøffeste terrengløpstraseene i Norge. For et par uker siden fullførte han – som eneste deltaker – 200-kilometeren i Nordmarka Ultra Challenge.

– Da ble det seier, gitt, så det var veldig artig. Det gikk egentlig helt utmerket, forteller Næss, som brukte i overkant av 45 timer på bragden.

– Det er jo ikke noe lett terreng i Nordmarka heller. Ikke så ille som gubben, riktignok, men Nordmarka har ikke de fine partiene heller, påpeker ultraløperen, og legger til:

– Så da er i alle fall sjøltilliten på topp for fire runder i «Gubben». Det er jo bare halvparten så langt, så det bør gå greit.

For å gjøre ære på «Gubben»

De som ikke fikk med seg fjorårets artikkel i Birkenesavisa undrer seg nok over hva som driver noen til å løpe fire runder i ei løype der det for de fleste holder lenge med én.

– Det er for å ære gubbeløpet litt. Jeg har jo vært med i mange år, og løpet er jo litt spesielt. «Gubben» er «Gubben», ingenting er som dét. Det er et ganske unikt løp som vi har hatt veldig mye glede av i tjue år nå, så det er for å gi løpet litt ekstra reklame og gi litt tilbake, forklarer Gunnar Næss.

Han regner med at firerundersstuntet blir en engangsforeteelse. Men det blir absolutt ikke siste gangen han løper Svalandsgubben Skauløp.

– Jeg skal nok løpe gubben i mange år framover, lover han.

Vi ønsker de «smågale» ultraløperne god tur, og minner om at den som vil ha et glimt av dem i løpet av kvelden eller natta, bør ta oppstilling ved gubbeløypa fra cirka klokka ti lørdag kveld.