Satt sjakk matt

AANESLAND FABRIKKER: Ordfører Anders Christiansen (Ap) med Aanesland fabrikker i bakkant. ARKIVFOTO

Anders Christiansen (Ap) omtaler dagens flyttenyhet som «det verste som kunne skje».

– Dette er trist, og det som er ille er at dette er det verste scenarioet som vi prata om når saken ble behandlet politisk i vår. Dette smerter et industriarbeiderhjerte, sier ordfører Anders Christiansen (Ap) til Birkenesavisa.

Torsdag morgen ble det kjent at Aanesland fabrikker pakker sammen sakene sine, og flytter produksjonen til Gaupemyr i Lillesand. Det skjer et snaut halvår etter at forhandlingene med Birkenes kommunene om å selge fabrikkområdet ved Valtjønn til kommunen strandet.

– Nå flytter de til Lillesand, og vi mister en bedrift. I tillegg blir det fortsatt industriområde ved Valtjønn, og vi kan ikke bruke området til det vi ønsket. Dette er det verste som kunne skje. Det aller verste er selvsagt at vi mister en birkelandsbedrift med dype røtter i kommunen, det er trist, sier Christiansen.

Satt sjakk matt

– Er du fristet til å si «hva var det jeg sa»?

– Jeg kommer nok til å nevne det i flere sammenhenger, men det hjelper lite. Den dagen vedtaket ble gjort, ble vi satt sjakk matt. I ettertid hadde vi ingen mulighet til å tilby noe som helst på vilkår, sier han.

I forhandlingene med Aanesland fabrikker tilbød kommunen en erstatningstomt i Tveide næringspark. Ordføreren så for seg at dette kunne bli første steg i etableringen av en trepark på stedet. Nå forteller ordfører i Lillesand, Arne Thomassen (H), at han håper Aaneslands flytting kan føre til etablering av flere treindustribedrifter på Gaupemyr.

– Det kan være Lillesand nå får etablert en trepark rett foran nesa vår, men jeg vet jo ikke. Vi har fortsatt gode bedrifter innen bransjen i kommunen, men vi håpet at en flytting av Aanesland til Tveide skulle gjøre det lettere for oss. Nå må vi bare ønske Aanesland lykke til i Lillesand, sier han.

Vil i dialog

Til Birkenesavisa sier Gunnar Adolf Aanesland at det er et tankekors at flere større bedrifter i Birkenes har flytta ut av kommunen de siste årene. Han nevner CG-Glass, Bendiks transport, Birkeland grunn og betong, og nå Aanesland fabrikker.

– Kan dette fortsette, Christiansen?

– Nei, det bør ikke fortsette. Vi skulle hatt et møte med de fire største treindustribedriftene i dag om veien videre. Nå som Aanesland flytter, og en annen ikke hadde tid, ble møtet avlyst. Vi må i en ordentlig dialog med andre bedrifter for å se hva vi kan gjøre for dem, sier Christiansen, og legger til:

– Føler de at kommunen ikke er på deres side, så er ikke det noe greit.

FOR DYR: Gunnar Høygilt (H) synes det er synd Aanesland fabrikker flytter, men mener fortsatt avtalen var for dyr. ARKIVFOTO

For dyr avtale

Blant de som sa nei til avtalen med Aanesland i kommunestyret er Gunnar Høygilt (H). Han betegner det som trist når han får høre nyheten om at treindustribedriften nå flytter til nabokommunen.

– Dette er en bedrift som har vært i kommunen i en årrekke, og bidratt positivt til bygda på mange måter. Vi burde vel ha kommet fram til en annen avtale enn det vi gjorde, for avtalen var ikke god nok sett fra det politiske ståsted, sier Høygilt til Birkenesavisa.

Hvorvidt en annen avtale hadde gitt et annet resultat synes han er vanskelig å vite.

– Avtalen var for dyr, men vi vet jo ikke om vi hadde blitt enige om en billigere avtale lå på bordet. Selv om det ikke er langt til Lillesand, så er det ønskelig å beholde næringslivet i Birkenes, og i så måte hadde det vært en fordel om vi kunne vært konkurransedyktige, sier han.

Bedre på industri

Ikke overraskende trekker han fram eiendomsskatten som et punkt hvor Birkenes ikke er konkurransedyktige. Høygilt påpeker også at det er forhold som kommunen ikke kan gjøre noe med, som avstanden til E18. Han roser også Lillesand for å ha vært dyktige og proaktive overfor næringslivet i mange år.

– Birkenes er en typisk industrikommune, og var dyktige på 60- og 70-tallet da flere hjørnesteinsbedrifter ble etablert. Spesielt ordfører Andreas Holm kan trekkes fram. I de seinere år har det ikke vært de store nyetableringene, selv om det har vært litt knoppskyting, sier han.

Delt på midten

– Er det mulig å gjøre noe med dette?

– Alt er mulig, men det må være vilje, og det må fundamenteres gjennom et politisk ønske. Det handler også om salg og markedsføring. Flere saker i kommunestyret tyder på at politikerne er litt lunkne til dette, og stemmeresultatene viser at kommunestyret er veldig delt på dette med næringsutvikling, sier Høygilt, og slår fast:

– Det er mange som snakker positiv om dette, men stemmeresultatet forteller det mest.

Forhandlingene med Aanelsand endte som kjent med at elleve representanter i kommunestyret stemte nei, mens ti sa ja. Når Aanesland nå først flytter, er Høygilt er glad for at det ikke er lengre enn til Lillesand.

– Jeg tror vi fortsatt kan få effekter av den virksomheten som de driver. En vet heller aldri hva framtida bringer med tanke på kommunestruktur, selv om debatten foreløpig er parkert. Jeg ønsker Aanesland lykke til videre, for det er en viktig bedrift i området, sier han.