Tilbys for fem millioner

TIL SALGS: Kommunen har fått tilbud om å kjøpe Strøget 108 for fem millioner kroner.

Politikerne nølende til kjøp av Strøget 108.

– Jeg er positiv til å tenke strategisk i sentrum. Jeg var det da frikirka ville snakke om motellet, og jeg er det nå som denne eiendommen tilbys oss. Hvis vi vil noe med sentrum, så må vi være til stede i sentrum, sier Nils Olav Eikenes (H).

Kommunen har fått tilbud om å kjøpe eiendommen Strøget 108 av Vidar Hansen for fem millioner kroner. Bygget som tidligere har huset bygdas postkontor, huser i dag et treningssenter. Ordfører Anders Christiansen (Ap) synes muligheten er spennende, men vil unngå en reprise av Aanesland-saken, hvor det politiske flertallet trakk seg når en bindende avtale ble lagt på bordet.

– Spørsmålet er om vi skal ta et strategisk valg for sentrum. Jeg er i tvil, og det eneste jeg er sikker på, er at vi må unngå en reprise av en sak vi har vært borti tidligere, sier Christiansen.

Har ikke råd

Han blir sannsynligvis ikke veldig beroliget, for i formannskapet onsdag ettermiddag blir det jevnt når never skal i været under avstemningen. Med fem mot fire stemmer vedtar politikerne at administrasjonen skal utrede mulighetene for bygget med tanke på kjøp. Et vedtak om kjøp vil i så tilfelle skje seinere.

– Jeg synes vi har nok å stri med, og jeg synes ikke vi har behov for denne eiendommen nå. Har vi i det hele tatt råd? Bygningsmassen er ikke ideell for oss, og jeg synes vi bare skal legge dette fra oss, sier varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF).

Også når frikirka ville vurdere salg av det gamle motellet på Strøget, kom diskusjonen blant politikerne kjapt inn på strategi. Mens deler av kommunestyret ønsket at kommunen skulle være en aktiv part i sentrum, ønsker andre det ikke.

Ser muligheter

– Det er merkelig, men i denne saken er jeg faktisk helt enig med varaordføreren. Kommunen skal ikke bli en eiendomsutvikler, og jeg håper private kan bygge på tomta, sier Odd Gunnar Tveit (Frp).

Det ser ut til å være en gjengs oppfatning blant formannskapets medlemmer, men det finnes visst også en middelvei mellom å kjøpe for å utvikle og holde fingrene av fatet.

– Vi vet ikke hva vi trenger på sikt, men kjøper vi nå har vi noen muligheter. Det handler om å ha noe å tilby i framtida. Jeg kan støtte et kjøp, og prisen kan sikkert forhandles, sier Eikenes.

Partifelle Gunnar Høygilt sier det slik:

– Det kan ikke være store jobben å undersøke dette nærmere. Problemet er at kommunestyret ikke ønsker å være en aktør i sentrum. Det er ikke noe helhjerta vilje rundt dette blant politikerne. Det så vi i kommunestyret sist, og det er et signal vi må ta hensyn til. Vi mangler en strategi.