Fint følge

VIN: Knez Cerise Chardonnay 2014, kr 379. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Et rimelig blomkålhode får vinger sammen med en eksklusiv vin.

California er blant verdens største og mest varierte vinregioner. På tross av det store mangfoldet av viner er det én drue som peker seg ut om den aller viktigste for landets renommé blant vinkjennere: Chardonnay.

De beste californiske vinene lages av druer fra kystnære vinmarker, der kjølig luft fra Stillehavet gir morgentåke som balanserer modningen. Det er akkurat derfor Chardonnay trives så godt i Anderson Valley i Mendocino County. Dalen ligger nord for de mer kjente vinområdene Napa og Sonoma Valley, og er også kjent for nydelige viner laget av Pinot Noir og Alsace-druer som Gewürztraminer og Riesling. Området produserer dessuten glimrende musserende viner.

Potensialet i Anderson Valley ble bekreftet da den franske, ikoniske champagne-produsenten Louis Roderer, som lager Cristal, bestemte seg for å investere i dalen.

Chardonnay-viner fra Anderson Valley er stilmessig noe mer sjenerøse og rike enn sine litt mer tilknappede motstykker i det franske området Burgund. Ukas vin er signert produsenten Knez. Peter Knez kjøpte for ti år siden to av de flotteste vinmarkene i området, Cerise og Delmuth, med et mål om å produsere topp Pinot Noir og Chardonnay. Han engasjerte den talentfulle Anthony Filliberti, som også lager Anthill Farms viner, til å styre eiendommen.

Knez Cerise Chardonnay 2014 (varenr. 7863901, kr 379,00, bestillingsliste) er en virkelig god vin og spennende partner til daal og blomkål. Den har en kompleks duft med innslag av sitrus, melon og nygrillet mais som kler retten godt. Smaken er syrlig, konsentrert og velbalansert, med flott kremaktig konsistens som bygger opp om teksturene og smakene i vegetarretten. Vinen er god å drikke nå, men kan godt lagres i et par år til.

Knut-Espen Misje