Frikjennes for balltreslag

Retten savner troverdige vitner, og frikjenner tiltalte.

En ung mann bosatt i Birkenes er frikjent i Kristiansand tingrett etter påstander om at han skal ha slått en annen mann med balltre under en fest. Tiltalte og fornærmede har vidt forskjellig oppfatning av hva som skjedde de sene nattetimene.

Etter bevisførselen som er framlagt, finner retten det utvilsomt at fornærmede ble påført en skade den aktuelle kvelden. Selv forteller fornærmede at han brakk håndleddet da han blokkerte et slag med balltre utført av den tiltalte birkenesingen. Tiltalte selv benekter å ha brukt et balltre, og kan ikke forklare hvordan fornærmede ble påført skadene.

Begge hadde drukket denne kvelden, men begge mener å huske hva som skjedde. Mens to kamerater støtter fornærmedes forklaring, får tiltalte støtte av broren. Akkurat dette påpeker tingretten er en ulempe for den totale bevisførselen.

– Retten finner det uheldig at ingen av de andre tilstedeværende er tilbudt som vitner. Samtlige som har avgitt forklaring har oppgitt at det var en rekke personer til stede ved hendelsen. Disse kunne antakelig tjent som mer nøytrale, og dermed troverdige, vitner til hendelsen, skriver dommerfullmektig Aleksander Monsen i dommen.

Både han og de to meddommerne stemmer for frikjennelse av birkenesingen. Retten påpeker at balltreet, som etter sigende skal ha blitt brukt, ikke er funnet. Ifølge fornærmede skal dette ha blitt kastet inn i et skogholt, men retten kjenner ikke til om politiet har gjort søk i området.

– Det foreligger flere bevismomenter som taler for at tiltalte har forholdt seg som beskrevet i tiltalen. Det ufullstendige bevisbildet etterlater en reel, og praktisk, usikkerhet om hva som skjedde den aktuelle kvelden. Med tanke på tvilsprinsippet skal denne usikkerheten komme tiltalte til gode, skriver Monsen.