Stilsikkert valg

VIN: Trimbach Riesling 2016, kr 179,90.

Med nesten 400 års erfaring er det ikke rart Trimbach-familien vet hva de gjør.

Velger du deg riesling, og deretter Alsace, og til slutt en riktig god produsent – da kan ingenting gå galt. Men anledningen bør være riktig, så klart. Det er den denne uka. Gazpacho er nemlig en tomatsuppe, og tomatsuppe generelt passer etter min mening best sammen med tørre, syrlige hvitviner med moderat alkoholprosent.

Til tross for sin nordlige plassering har Alsace et ganske tørt og varmt klima som er perfekt for vindruer. Vinhuset F.E. Trimbachs «basisriesling» er en vin jeg har smakt i alle årganger siden 1990-tallet. Vinen er ikke stor og imponerende. Men den er så vellaget og stilsikker at den for meg er perfekt uttrykk for hva klassisk riesling fra Alsace handler om.

Familien Trimbach har laget vin siden 1626 og har lenge vært regnet blant områdets ledende produsenter. De har 40 hektar med vinmarker, fordelt på seks landsbyer. Til sammen har familien omtrent femti forskjellige parseller med vin. De viktigste vinmarkene deres ligger i de knallgode landsbyene Bergheim, Ribeauville og Hunawihr.

Ukas vin kommer fra den kjølige 2016-årgangen som ga gode avlinger, og som heldigvis ikke bød på like rike og overmodne viner som 2015-årgangen. Trimbach riesling 2016 (varenr. 88801, kr 179,90, butikkategori 4) er gjæret og modnet en kort periode i rustfrie ståltanker. Den er flott og briljant i fargen. Aromabildet er typisk for riesling, og sammensatt av omtrent like deler fersken, sitrus og epler krydret med behagelige florale toner.

Trimbachs viner er alltid blant de tørreste og friskeste av vinene fra Alsace, og ukas vin er intet unntak. Med sylskarp, høy syre, delikat frukt og moderat alkohol er den i perfekt balanse. Den har god konsentrasjon og middels lang lengde. Kombinasjonen med tomatsuppen med reker fungerer utmerket.

Vinen er god å drikke nå, men kan gjerne lagres i fire til seks år. For prisen er dette et riktig godt kjøp.

Knut-Espen Misje