Hotell på egen tomt

VANUTLEIE: I 2007 ble den turkise vanen brukt til couchsurfing. Fire år senere bestemte Bente Brenna (66) og mannen Pål Nilsen (65) seg for å leie den ut. I dag leier de ut to vaner og to campingvogner på egen tomt. FOTO: Gorm Kallestad/NTB scanpix

En rosa, en turkis, en rød og en brun. På Bente og Påls tomt står det fire doninger, innredet i hver sin stil. Alle er klare til å ta imot gjester som ønsker en natt litt utenom det vanlige.

– Kom tilbake, og husk å fortelle vennene deres om oss!

Bente Brenna (66) vinker farvel til to gjester før hun setter seg ned sammen med mannen Pål Nilsen (65), som har tatt seg en røyk. Nå er det bare de to igjen på tomta. Gjestene de nettopp sa ha det til, sov hos dem en natt, og snart kommer det nye mennesker.

Det er sjelden folketomt i hagen til Bente og Pål. Etter at de bestemte seg for å tilby overnatting på tomta si, har de hatt gjester på besøk fra hele verden. Men hva er det som trekker så mange mennesker til en plass i skogen i Vestby, Akershus?

Stilfulle saker

Hemmeligheten er en gammel svensk brannbil, en avdanket russebil som tidligere var brødbil og to campingvogner som noen lot forfalle. I dag står doningene spredt på eiendommen til Bente og Pål, og i midten ligger huset deres.

Bilene og vognene har alle hver sin stil. Brannbilen er malt rosa og skal være en «tribute» til alle engelske bed & breakfasts. Rundt vinduene henger skotskrutete gardiner, på nattbordet står teen klar, og i en liten bokhylle finner vi en bok om prinsesse Diana, to bind med engelske noveller og boka «3024 dirty limericks». Brødbilen, på sin side, er knæsj turkis og innredet i maritim stil. At den kjørte helt til jazzfestivalen i Molde i 1985, er en del av historien.

Og så var det campingvognene. Begge er innredet med retroservise, masse mønster, pin up-bilder og respatexbord. Den ene har fått navnet «surf shack», mens den andre av tidligere gjester, inkludert polakker, er blitt assosiert med et polsk soverom.

«TRIBUTE»: Den rosa vanen er ofte leid ut på Valentines Day. – Vanen er en «tribute» til alle engelske bed and breakfasts, sier Bente Brenna (66). FOTO: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Alt er likt

Den turkise vanen var til gratis utlån for sofasurfere fra 2007 til 20011, innenfor coachsurfing-konseptet. Så bestemte Pål og Bente seg for å leie ut i stedet. Det var tidligere sofasurfere som oppfordret dem til å gjøre det, de mente det var en slik overnattingsplass folk så etter: noe særegent, enkelt og sjarmerende.

– Alle hotell er blitt helt like. Det spiller ingen rolle om du er i Spania eller Irland. Og frokosten er den samme enten du spiser på Radisson Hotel i Oslo eller i København. Nei, nå har folk lyst til å bo på en annerledes måte når de er på ferie, sier Bente.

Da Bente og Pål ferierte på et fiskevær i Nord-Norge, gikk de tur og kikket inn av vinduer. Der fikk se interiører fra en svunnen tid. Slikt skulle de ønske det var mer av.

– Etter at IKEA kom, ser verden snart helt lik ut. Det herlige interiøret har forsvunnet etter at Norge fikk «smak». Alt er så sterilt, sier Bente.

Sosialt

Mye av innredningen i kjøretøyene har utleievertene enten fått eller funnet på loppemarked. For å sette doningene i stand har brukt arbeidskraft de har skaffet gjennom Workaway. Det er en ordning der frivillige hjelper til i en periode, i bytte mot kost og losji. Alt i alt er utleieboligene et rimelig prosjekt.

– Vi prøver å vise folk at ikke alt i Norge trenger å være nytt og fint. Det viktigste er at det er rent og komfortabelt, og at frokosten er god. Jeg tror også folk synes det er fint å ha noen å snakke med, forteller Bente.

Bente og Pål er glade i folk, og de slår gjerne av opptil flere prater med gjestene. Før møtte Bente gjerne gjestene på terrassen hver kveld. Men mye sosialt samvær, kombinert med at Bente skulle opp om morgenen, lage frokost og gjøre alt klart til nye gjester, ble til slutt for mye av det gode for 66-åringen. I dag er hun blitt flinkere til å trekke seg tilbake. Samtidig er det menneskene som gir Bente energi.

– Når våren kommer, er jeg ofte helt ute av form. Men med en gang jeg begynner å løpe rundt her i hagen og re opp senger, våkner jeg opp helt pigg. Dette er en ypperlig ting å gjøre når du blir pensjonist. Det holder deg oppe, forteller Bente.

Selv om Bente til tider kan være mer ivrig enn Pål, er de enige om at det er gøy med utleievirksomhet.

– Vi pleier å sammenligne oss med andre på vår alder. Da ser vi at vi har et ganske morsomt liv, sier Bente.

FROKOST: Bente Brenna (66) serverer frokost til alle gjestene. Her får Carl Oskar Thoen (28) og Amanda Nee (28) mat etter en natt i den rosa vanen.
FOTO: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Bekjentskaper

Med Påls snekkerbakgrunn og Bentes livslange interesse for hotellbransjen har de to skapt et sted som skal ta gjestene tilbake i tid.

– Som barn var Pål og jeg lykkeligst da vi var hos mormor på sommerferie, henholdsvis i Kristiansand og Hvitsten. Da samlet storfamilien seg, og vi hadde alltid noen å snakke med. Det er denne følelsen vi har prøvd å skape her, forteller Bente.

Hjemme på sin egen tom har de blitt kjent med folk fra hele verden, og flere har de holdt kontakten med. Noen har de til og med fått låne leilighet av. Også mange av gjestene har blitt gode venner med hverandre. En helg hadde Bente og Pål besøk av noen brasilianere og filippinere. Da de skulle dra, ble brasilianerne med til filippinerne hjem i Oslo.

Diskré

Først leide Bente og Pål ut vanene og campingvognene for 400 kroner per natt. I dag koster det over 600 kroner. Det var etter å ha sett hvordan andre utleiere gjorde det, at de bestemte seg for å øke prisen.

– Et vennepar av oss sov i en leilighet hvor de måtte hente nøkkel, legge på sengetøy og vaske selv. Og så var ikke frokosten inkludert. Hos oss trenger du ikke tenke på noen ting, forteller Bente.

«Det var en gang en sommer, langs Oslofjorden et sted. Og verden var diskré», synger Bente.

– Verden er diskré her i Hvitsten. Vi er langt utenfor allfarvei og langt borte fra masseturismen.

Utallige sigaretter og hese latterkuler senere er det tid for å rydde frokostbordet etter de forrige gjestene og gjøre det klart til de neste som kommer. To jenter skal bo i den turkise brødbilen, mens en tysk «workawayer» skal sove på gjesterommet i huset.

Utradisjonelt er trendy

– Utleie av boliger utenom det vanlige er blitt trendy, forteller professor i markedsføring ved Universitetet i Agder, Ellen Katrine Nyhus.

Mange av dem som leier ut utradisjonelle boliger, velger å gjøre det gjennom markedsplassen Airbnb. Der finnes det for eksempel over 3000 slott og 1400 trehus til leie. Du kan også leie et fly for en natt, sove på en yacht eller i et telt formet som en ball plassert under trekronene.

Det har ikke alltid vært slike overnattingsplasser å finne på markedsplassen. Airbnb begynte nemlig som utleieportal for ekstrasenger i vanlige boliger, og standarden var ikke kjent for å være høy.

– Etter hvert har plattformen blitt populær også for profesjonelle aktører som leier ut hele boliger på heltid. Det bryter med grunnideen til Aribnb, mener Nyhus.

Hun synes imidlertid Airbnb er organisert på en god måte, med et solid system for å gi tilbakemelding på bokvaliteten.

– Dersom noen av boligene er dårlige, vil det bli formidlet via leietakere på nettsiden. Dårlige boliger vil derfor ikke få så stor etterspørsel.

Hanna Skotheim