Magert utgangspunkt

VIN: Planeta Etna Rosso 2016, kr 199,90.

Næringsfattig vulkansk jordsmonn borger for vin av god kvalitet.

Krydret lammekebab med tradisjonelt tilbehør passer best sammen med en ungdommelig rødvin. Det finnes rikelig med gode alternativer å velge mellom, jeg havnet på en deilig vin signert den italienske og nærmeste ikoniske produsenten Planeta.

Ulike vin områder hevder seg til ulike tider, nå er Etna på Sicilia blant de aller mest spennende. Området produserer mest rødvin, de fleste vinene dominert av den lokale druetypen Nerello Mascalese. Denne druen trives utrolig godt i det næringsfattige jordsmonnet som er skapt av Europas største aktive vulkan.

Produsenten Planeta har siden starten i 1985 vokst til å bli en av Italias viktigste vinprodusenter. De har i dag fem vingårder på Sicilia, og jobber etter filosofien om at vinen skal lages der druene dyrkes.

I 2008 etablerte Planeta vingården Feudo di Mezzo, som ligger på omtrent 500 meter over havet på nordsiden av den mektige vulkanen. De første vinene ble laget i 2012. Planeta Etna Rosso 2016 (varenr. 10205001, kr 199,90, butikkategori 4) er laget av nevnte drue, Nerello Mascalese. Druene høstes vanligvis i oktober og gjæres i store eikefat.

Nerello Mascalese har moderat farge og en kompleks, forførende aroma av røde bær, urter og krydder. Smakene er et perfekt speilbilde av duftene.

Vinens struktur er bygget opp av frisk syre, elegante tanniner og salt mineralitet. Den minner på mange måter om en blanding av Pinot Noir og Nebbiolo.

Til kebabretten er dette et utmerket valg. Aromaene passer det krydrede lammekjøttet og tilbehøret meget godt, og smakene i retten smelter sammen med vinen. Vinen er god nå, men vil være enda bedre etter fem til sju års lagring.

Server den gjerne i glass av burgund-typen, ved 14 til 16 grader.

Knut-Espen Misje