Koseprosjekt

VIN: COS Rami 2017, kr 225. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Italienerne dyrker mange druetyper som knapt finnes andre steder på planeten. Det kan bli kos på flaske!

Evens cæsarsalat med kylling er drikkevennlig og kan passe godt med både lyse øl, friske hvitviner og saftige rødviner. Jeg har valgt en deilig hvitvin fra Sicilia som virkelig leverer på både kvalitet og pris.

Sicilia, Middelhavets største øy, byr på et større mangfold av viner enn de fleste andre regioner i Europa. Prosjektet COS så dagens lys i 1980, da de tre arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano bestemte seg for å eksperimentere og lage vin sammen. Navnet er satt sammen av forbokstavene i de tre kameratenes etternavn. I dag lager de toppviner ved hjelp av eldgamle metoder i Vittoria helt sør på Sicilia. Både de tradisjonelle og de eksperimentelle vinene fra COS har meget godt renommé, og COS regnes i dag med blant de aller beste av Italias vinprodusenter.

I dag lager COS vin fra 35 hektar vinmarker som dyrkes etter biodynamiske prinsipper. COS Rami 2017 (varenr. 531201, kr 225,00 bestillingsutvalget) er laget av like deler av de lokale druesortene Grecanico og Inzolia, som er dyrket et par hundre meter over havet. Begge druetypene er breddfulle av karakter. Vinen gjæres med stedegen gjær, både i store sementtanker og i amforaer på 350 liter.

Vi kan glede oss over en kompleks aroma av fersken, aprikos, blomster og akasiehonning. Vinen er tørr, med balansert syre og en flott tekstur og konsentrasjon. Smaken preges av steinfrukter med florale toner, understøttet av en saltaktig smak av mineraler som bidrar til vinens lange ettersmak.

Vinens smaksbilde løfter fram de delikate smakene i dressing, kylling og bacon uten å dominere for mye. Jeg synes denne vinen fremstår som både original, interessant og ikke minst meget god. En COS-vin å kose seg med!

Knut-Espen Misje