Vil stimulere økt hogst

AGDER ENERGI: Prosjektdirektør Knut Hoven og konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi.

Situasjonen hadde vært en helt annen om vinterens snøfall kom for ti år siden.

– Hadde dette skjedd for ti år siden, ville sannsynligvis hele landsdelen gått i svart. Med ny teknologi og nye muligheter gikk det ganske bra. Det er likevel ikke akseptabelt å være uten strøm i tre dager i dagens samfunn, sier konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi.

14. januar i år begynte det som Agder Energi omtaler som «Nedsnødd 2018». I løpet av tre dager kom det veldig mye snø, og den påfølgende måneden falt flere tusen trær over linjenettet på Sørlandet.

– Med klimaendringene vi ser utspille seg, må vi forvente flere slike vintre, sier Nysted.

Ekstrem situasjon

Kraftselskapets egne tall viser at situasjonen fort ble ekstrem. Ved målestasjonen på Finsland ble det målt over to meter snø totalt. Agder Energi har statistikk tilbake til 1972 fra samme stasjon, men har ikke funnet tilsvarende snømengder.

–  Ikke bare var det to meter snø, men den var også svært tung. Ser vi på statistikken så var årets vinter ekstrem, sier prosjektdirektør Knut Hoven.

De to orienterte torsdag kommunestyret om blant annet vinterens snøfall. Hoven forteller politikerne at det i all hovedsak er trær som er problemet når linjene brytes under snøfall.

– Vi har ikke rettigheter til å hugge skog utenfor linjegatene våre, for her gjelder selvsagt privat eiendomsrett. Skulle vi hugget trær inntil 25 meter fra alle kraftlinjene våre, ville det for øvrig tilsvart et areal lik Kristiansand kommune, sier han.

Skranglete bjørk

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå har mengden skog i Norge økt med 25 prosent de siste ti årene. Hoven mener dette er en kraftig underkommunisert utfordring for kraftselskapene.

– Skogvolumet øker, og det øker fort. Det skyldes både redusert beite, og mye skogplanting. Lauvskogen øker mest, og den er også mest problematisk for oss. De største synderne er tynne skranglete bjørk som svikter under snøfall, sier han, og legger til:

– Ingen av feilene i vinter skyldtes manglende linjerydding. Det er trærne utenfor linkjegata som er problemet. Vi har 5.500 kilometer og 25.000 grunneiere å ta hensyn til.

Stimulerer hogst

Agder Energi har nå sett seg ut 42 områder hvor de skal sette inn et fremstøt mot grunneiere. I områdene er det snakk om 1.400 kilometer linjegater, og totalt er det snakk om et areal på 75.000 kvadratmeter som skal ryddes.

– Vi ønsker å stimulere eierne til å selv hugge langs linja. I dag ser vi at det gjerne står igjen en barriere nærmest linja når skog blir ryddet. Dette skjer nok fordi skogeier er redd for å bryte linja med uhell, og det skyldes også sikkerheten til skogsarbeiderne. Vi ønsker at disse trærne skal bli gunstigere å hugge gjennom tilskudd, sier han.

I tillegg til dette prosjektet, setter Agder Energi inn tekniske løsninger som gjør det mulig å seksjonere ut deler av linjenettet som blir skadet. Hoven anser det siste som en rask fiks, mens økt hogst virkelig vil monne. Det er derimot ikke gjort i løpet av året, påpeker han.