Tovdalselva krymper

LITE VANN: Tovdalselva fotografert sør for Flakksvann mandag 9. juli.

Tørken gir rekordlav vannføring i nesten samtlige elver på Sør- og Østlandet.

I april var det flomvarsler i store deler av Norge. Nå er situasjonen snudd på hodet med rekordlave målinger i elvene. Det er blant annet en helt ekstrem situasjon i Norges lengste elv Glomma, med laveste vannmåling siden 1902, opplyser Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

– Dette er en helt unormal situasjon, hvor vi ser rekordlave målinger flere steder i Sør-Norge. Det har allerede fått alvorlige konsekvenser, sier Hervé Colleuille, hydrogeolog og seksjonssjef i NVE til NTB.

Colleuille peker på at manglende vann har gitt problemer for landbruket med avlingssvikt, manglende fôr, samt høy skogbrannfare i store deler av landet.

Går utover fiskerne

Når det er så lite vann i elvene, får det konsekvenser for fisken og fiskerne. Fiskebiolog Øyvind Fjeldseth sier han aldri har opplevd slik tørke før, noe som gjør at laksen og ørreten vil slite.

– Mange ørretbekker har tørket helt ut, her risikerer fisken å dø ut. Samtidig vil lav vannføring føre til at laksen blir stående i elva, noe som gjør at laksen ikke vil bite, sier Fjeldseth til NTB.

Dette er ikke noe problem i nord, der målestasjonene viser tilnærmet normal vannstand i elvene.

– Situasjonen i Nord-Norge er helt motsatt, der biter fisken som vanlig og fiskerne kan nyte fiskesesongen, sier Fjeldseth.

Tovdalselva krymper

Også lokalt i Birkenes rapporterer NVE om lite vann. Direktoratet har en målestasjon i Flakksvann, og denne har gjennom sommeren vist synkende vannføring og vannstand i Tovdalselva. 10. mai rant det 76.000 liter vann i sekundet i elva, knappe to måneder senere viser målingene 5.600 liter.

Mens vannføringa i begynnelsen av mai lå på medianverdien for datoen, ligger vannføringa i begynnelsen av april rundt 12.000 liter vann i sekundet under medianverdien som NVE oppgir.

Med mindre vannføring kommer også lavere vannstand. 10. mai rapporterte NVE om en vannstand på 1,7 meter i Flakksvann. To måneder senere er vannstanden nede på 53 centimeter.

VANNFØRING: Grafen viser vannføringa i Tovdalselva, målt i Flakksvann.