Babyfakter

VIN: Von Buhl Kieselberg Deidesheim Riesling Grosses Gewächs 2016, kr 379,90. FOTO: Ole Berg-Rusten

Tysk riesling på toppnivå tilhører kremen av verdens tørre hvitviner.

Vår utvalgte vin fra den tyske vinregionen Pfalz oser av klasse. Det passer bra, for blåskjellrisotto med eksklusiv safran, sommerlige grønne asparges og ramsløkgremolata fortjener en hvitvin av topp kvalitet.

Retten er både rik og elegant, og trenger en hvitvin med ungdommelig frukt, høy konsentrasjon, god lengde og frisk syre. Det er mye å velge i her. På Vinmonopolet finner vi et stort utvalg fra de beste tyske vinprodusentene i Tyskland. Produsenten Von Buhl, som står bak ukas vin, tilhører den viktigste grupperingen av kvalitetsprodusenter, Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter (VDP), etablert allerede i 1910.

Tradisjonsrike og familieeide Von Buhl holder til i landsbyen Deidesheim i hjertet av de beste vinmarkene i Pfalz. Von Buhl Kieselberg Deidesheim Riesling Grosses Gewächs 2016 (varenr. 7976901, kr 379,90, bestillingsutvalg ) kommer fra den VDP-klassifiserte Grand Cru/Grosses Gewächs-marken Kieselberg.

Årgang 2016 er bare det andre året med Von Buhl-produsert Grosses Gewächs fra denne marken. Selv om mye regn høsten 2016 gjorde årgangen litt vanskelig, har vinen overbevisende god kvalitet. Den har en klassisk rieslingduft av sitrus, epler, fersken og krydder som passer retten godt. Smaken er konsentrert og lang nok til å holde følge med de delikate smakene av blåskjell, safran, asparges og ramsløk. Samtidig kutter vinens mineralske smak og friske syre gjennom den rike risottoen og renser godt opp.

Selv om vinen er god i dag, er den egentlig bare en baby. Riesling på dette nivået utvikler seg positivt i mange år. Så hvis du er lur – og litt vininteressert – kjøper du en kasse og legger i kjelleren. Så tar du fram én flaske i året til kassen er tom. Slik kan du følge vinens utvikling på den mest interessante måten.

 

Knut-Espen Misje