Skroter Tobias skogholt

PAUSE: Det måtte en pause til i kommunestyret før politikerne ble klare til å stemme over hvor de skal be rådmannen utrede ny barnehage. Varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF) til venstre, ordfører Anders Christiansen (Ap) i midten, og Geir Colbjørnsen (KrF) til høyre. Sittenden er Senterpartiets gruppe bestående av Alfred Skaar Kylland, Anders Topland og Arnt Olav Furholt.

Fra vekkelsesmøte til babelsk forvirring på åtte dager.

– Da forslaget om barnehage ved Tobias jorde kom i formannskapet applauderte jeg dette. Nå har jeg fått så mange henvendelser at vi nok må finne andre alternativer. Dette er åpenbart hellig grunn for mange, sier Trygve Endresen (H).

I formannskapet forrige uke var det stor stemning da Linda Hye (Ap) foreslo å legge den planlagte kommunale barnehagen til skogholtet ved Tobias jorde. Før kommunestyret torsdag hadde politikerne åpenbart gått gjennom en realitetsorientering.

– Jeg var også glad for dette forslaget, men jeg hadde aldri forventet alle disse henvendelsene etterpå. Jeg har utelukkende fått negative tilbakemeldinger, så dette er åpenbart hellig grunn. Det er i alle fall ikke et sted jeg har lyst å bygge ut, sier Geir Colbjørnsen (KrF).

Babelsk forvirring

Slik går politikerne på talerstolen en etter en, og nærmest ber om syndsforlatelse for forslaget. Hye selv spør om hun må en tur i kirka søndag. Martin Konstali (Frp) mener å ha sett det lyse sinne ut av øynene på folk han har snakket med den siste uka.

– Nå har det gått fra vekkelsesmøte på biblioteket til babelsk forvirring. Det som skjedde på biblioteket var nok at vi var sjeleglade for å ha fått et alternativ til Smedens Kjerr på bordet, sier varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF).

Hun forteller at hun nå foretrekker Smedens Kjerr. Det samme gjør Konstali, men han ønsker å bygge en underjordisk garasje og ha barnehage og omsorgsboliger i etasjene over. I tillegg presenterer politikerne forslag om plassering på Mollestad, Rennehaven og Bjørnebruket over bordet.

Mange forslag

– Jeg applauderer ikke forslaget om plassering på Tobias jorde. Skal det aldri bli fred rundt dette området? På 80-tallet kom forslaget om å bygge kommunehuset der. På 90-tallet var det eldreboliger og diverse annet som lå på bordet. Heldigvis ble alt skrinlagt, og mitt forslag er å aldri grave opp disse planene igjen, sier Nils Olav Eikenes (H).

Og slik går det, med knappest mulig margin, vel og merke. I det som best kan beskrives som en kaotisk avstemming får Smedens Kjerr flertall. Forslaget om å utrede barnehage på Tobias jorde faller med elleve mot ti stemmer. Det skjer etter at et utsettelsesforslag har falt, og etter at Hye i siste spilleminutt trekker et forslag om å utrede barnehage i Smedens Kjerr, Bjørnebruket, området sør for Valstrand, Rennehaven og Mollestad.

Vil utsette saken

– Jeg synes vi skal utsette saken til over sommeren. Vi kan ikke bare ta ting over bordet i et kommunestyremøte. Det er positivt at det kommer mange kreative innspill, men la oss ta det på et dugnadsmøte. Det er vanskelig å finne en retning når som forslagene kommer i alle retninger, sier Ole Morten Vegusdal (V).

Det skjer som sagt ikke, og som en av kveldens siste talere blir det Senterpartiets representant som best klarer å forutse stemmegivningen noen minutter seinere.

– Jeg tror vi er i ferd med å gjøre det veldig komplisert for oss. Forslag fra administrasjonen om Smedens Kjerr skal være spiselig for de ansatte, og jeg synes vi skal stikke fingeren i jorda og støtte dette forlaget, sier Anders Topland (Sp).