Kan måtte vente lenge

Smal vei: – Denne oppstillingen liker jeg dårlig, sier Kristine Øvrelid som prøver å holde folk I grøfta for å unngå ulykke.

Snart blir gang- og sykkelstien lengre, men det er ingen planer for at den skal gå helt fram til denne gjengen.

Birkenesinger er et tålmodig folkeferd, og kanskje spesielt de som bor i området rundt Birkenes kirke. Det mangler fremdeles 1.100 meter gang og sykkelvei fra Mollestad til Birkenes kirke.

– Arild Espegren var her på befaring da han var ordfører, Arild Windsland var her da han regjerte. Dessuten har Fremskrittspartiet hatt en delegasjon med Ingebjørg Godskesen i spissen, men vi har fremdeles ikke gang- og sykkelsti fra Birkenes til Mollestad, sier Kristine Øvrelid.

Hun har sammenkalt beboerne i området for å vise hvor håpløst farlig det er langs veien der de bor.

– Etter planen skal det visstnok komme i 2023, men vi kan ikke vente så lenge, sier Øvrelid, som mener at saken må kunne løses raskt:

– Det er omkring 40 barn som mangler trygg vei, og det er ikke til å unngå at en og annen tar sykkelen fatt på den farlige veistrekningen.

Farlige situasjoner

Nabo Hermann Suvatne har opplevd farlige situasjoner.

– Det er særlig el-biler som er farlige, for man hører ikke når de kommer. Og det er mange som ikke holder fartsgrensen selv om 60 kilometer i timen er mer enn fort nok når det er så farlig vei, sier han til Birkenesavisa.

Dennis Nikolai Øvreli legger til at det ofte er umulig å hoppe av sykkelen for grøfta og skråningen utforbi veien er både bratt og dyp.

Isolert

Beboerne kan ikke få skrytt nok av boligområdet. Det ligger landlig og stille til, selv om lyden fra asfaltverket kan høres når vinden står derfra. Men området har også grei tilgang til elva.

– Ungene har det greit med hverandre, men kan jo risikere å bli litt isolert fra resten av bygda. Det kan være vanskelig å delta på aktiviteter på Birkeland når man alltid må hentes og bringes, for det er jo ikke sikkert at det alltid passer med foreldre- eller nabotransport, sier Halvard Birknes, som spør hvor det har blitt av midlene som har blitt lovet til formålet.

Nytt boligfelt

I kommuneplanen har Heldal Entreprenør i Lillesand fått godkjent et boligområde med 27 boliger på Østre Mollestad, og det gir beboerne ved kirken litt håp. I godkjenningen er det nemlig en forutsetning at gang- og sykkelstien forlenges fram til det boligfeltet, og da gjenstår det ikke så mye.

– Vi venter bare på Fylkesmannens godkjenning, men er klare til å starte opp med planlegging og gjennomføring så snart den foreligger. I rekkefølgebestemmelsen er det angitt at vi må bekoste gang- og sykkelsti, og det vil bli innarbeidet, sier Bjørn Heldal, og legger til:

– Bestemmelsene har også krav om at boliger ikke kan tas i bruk før dette er i orden, samt at bussholdeplass vis a vis Mollestad bro er oppgradert.

Han regner med at spaden kan settes i jorda på våren 2018.

Statens ansvar

Kommunalsjef for samfunnsutvikling i Birkenes kommune, Halvor Nes sier til Birkenesavisa at man foreløpig ikke har planer om å føre gang- og sykkelstien til endes. Og det er heller ikke kommunens ansvar, selv om det er i kommunens interesse å får gang- og sykkelsti forlenget i området.

– Men hvis Heldal planlegger med tanke på rekkefølgekravet, så må vi kanskje prøve å spille inn dette overfor Statens vegvesen så det kan bli en synergieffekt her, sier Nes.

Han forteller videre at dette dreier seg om en riksvei, og da er det Statens vegvesen som har ansvar. Birkenes kommune har verken ansvar eller penger, men har en mulighet til å få midler til prosjektet gjennom ATP-samarbeidet (Areal- og transportplansamarbeidet) i regionen.

Ingen planer

Glenn Solberg, seksjonssjef for plan, forvaltning og miljø i Statens vegvesen opplyser at de ikke har noen konkrete planer.

– Vi er avhengige av penger fra staten, eller ATP-samarbeidet for regionen, og det finnes ingen frie midler til det aktuelle prosjektet. Etter hva jeg kan se er det ikke inne i eksisterende fire-årsplan heller, sier Solberg, men legger til at han gjerne tar imot innspill fra Birkenes kommune hvis det skjer noe nytt i området.

Kontaktpersonen for ATP-samarbeidet, Jo Viljam Drivdal skriver i en mail til Birkenesavisa at gang- og sykkelsti fra Gamle Mollestad bro til Birkenes kirke ligger i planene for tredje fase, det vil si for perioden 2028 – 2031. Men det skal forhandles med staten om avtalen, så fremdriften og prosjektet er ikke endelig klart før en slik avtale er inngått.

Ungdommene krever: Josefine Drangsholt Bjones, Lotte Lennea Øvrelid, Isabel Drangsholt Bjones, Hermann Suvatne og Dennis Nikoli Øvreli krever sykkelsti så de kan komme til Birkeland uten foreldrenes hjelp.