Høy familiefaktor i turklassen

VINNERDUOEN: Pappa Lars Magne trekker datteren Dorthe Larsen opp den siste kneika, populært kalt Sarons Dal, før målgang i Birkenesparken.

Det var flere enn vinnerduoen – far og datter Larsen fra Egersund – som hadde tette familiebånd i turklassen i årets Å i heiane.

Fra arrangørklubben stilte både far og sønn Jensen og herr og fru Ruud, alle med bosted Birkeland. Mens Paul C. Jensen ble slått med drøye syv minutter av sønnen Martin Reiersen Jensen, holdt Anne Charlotte og Vemund Ruud sammen hele den 45 kilometer lange turløypa og sykla side om side over målstreken.

– Check! Nå kan vi krysse av for å ha gjort dette også, gliser Anne Charlotte etter målgang.

Hun innrømmer at det var et veddemål som lurte henne til å hive seg på terrengsykkelen og gi seg birkelandsheiene i vold, men angrer ikke.

-Veldig fin tur, smiler trebarnsmoren.

HOLDT SAMMEN: Ekteparet Ruud – Anne Charlotte og Vemund – fra Nordåsen Terrasse på Birkeland, holdt følge hele løypa gjennom og kryssa målstreken med et smil, side om side.

Fotball og sykling

Hun får støtte av Jensen junior og senior, som også debuterte som Å i heiane-ryttere.

– Slitsomt, men veldig gøy, sier Martin, som er mer vant med fotballsko og ball enn terrengsykkel.

Han lover at det blir mer sykling heretter, selv om han fikk trøbbel med kjeden underveis. Det til tross, 15-åringen sykla inn til en 7. plass i sitt første terrengritt.

– Jeg er veldig fornøyd. Jeg trodde ikke jeg skulle gjøre det så bra, sier han.

Pappa Paul er også fornøyd, selv om han måtte slippe sønnen relativt tidlig i løpet og kom i mål med skrubbsår både her og der etter flere velt.

– Kjempefin løype og masse fin natur. Men de kommer fort, de steina, da, det ble noen fall.

Han lover imidlertid å stille opp igjen og anbefaler flere å følge etter.

– Helt klart. Vi må bare få flere med på dette, for det er ei veldig grei løype, sier han.

FAR OG SØNN: I familien Reiersen Jensen er ikke alltid de gamle eldst. Under lørdagens Å i heiane måtte pappa Paul C. se seg slått med drøye syv minutter av sønnen Martin.

Bygger maratonform

Raskest av alle i den 45 kilometer lange turløypa var Dorthe og Lars Magne Larsen fra Dalane Sykkelklubb. Duoen hadde tatt turen helt fra Egersund for at Dorthe skulle få distansetrening. 18-åringen er nemlig blant landets beste juniorer på rundbane (kortere løyper).

Nå vil hun bygge opp kroppen til å tåle lengre ritt. Da er Å i heiane-løypa midt i blinken.

– Helt fantastisk løype! Vi har alltid hørt at løypa her er bra, og nå fikk vi endelig prøvd den, sier pappa Lars Magne som også er trener for datteren.

– Jeg er veldig fornøyd. Jeg føler at jeg klarte å få en fin flyt i terrenget, sier Dorthe.

TETTRIOEN SAMLA: Ved passering Jordbruna på Tveide, etter cirka 30 kilometer, lå tettrioen i turklassen fortsatt samla. Lars Magne Larsen først, foran datteren Dorthe og deretter Tor Olav Svaland.

Girtrøbbel

I mål var duoen snaue tre og et halvt minutt foran arrangørklubbens Tor Olav Svaland, som ble beste lokale rytter i turløypa.

– Gøy, men litt kjedelig, sier svalenderen, som fikk store problemer med giringa underveis og måtte av sykkelen en rekke ganger i de tøffeste motbakkene.

Han anslår at han tapte mellom ti og 15 minutter på girtrøbbelet. 16-åringen har imidlertid ikke tenkt å sette bort terrengsykkelen av den grunn, selv om det er ski han satser mest på.

Med 4. plass i både Birkebeinerrennet og Birkebeinerløpet tidligere i år, leder han nemlig 16-årsklassen foran det siste løpet i Birkebeinertrippelen – Birkebeinerrittet i august.

Det betyr at rulleskiene må vike for sykkelen på en del treningsøkter i sommer.

– Jeg skal ihvertfall på pallen sammenlagt, sverger Tor Olav Svaland.

ALENE I SARONS DAL: Til tross for store problemer med giret underveis, klarte Tor Olav Svaland å holde hjulene i god sviv. Opp Sarons Dal kom han i ensom majestet, som tredjemann i turklassen.