Sommervinen er rosa

FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Siden det er sommer, gjør vi som stadig flere nordmenn og velger oss en rosé til salaten.

Øyvinds sommerlige salat med kald makrell, sennepsdressing og smakfulle sommergrønnsaker trenger en frisk, avrundet og ungdommelig vin – eller et lyst og friskt øl. Som regel ville jeg nok tatt fram en hvitvin til denne retten, men ettersom rosévin blir mer og mer populært her til lands, ville jeg benytte denne muligheten til å teste harmonien mellom rosé og makrellsalat.

Rosévin har mer til felles med hvitvin enn rødvin, selv om all rosévin er laget av røde druer. Årsaken ligger i måten disse vinene lages på.

Også de røde druene har blank (hvit) juice. Det er først etter langvarig maserasjon med drueskallene at rødvin får sin dype farge og sine tanniner, som skiller dem fra hvitvinene. Når man skal lage rosévin, lar man juicen trekke sammen med skallet en meget begrenset periode, slik at juicen får en lett rosa farge. Så siler man av juicen fra skallet, slik at det ikke trekkes ut tanniner.

Den lett fargede jusen behandles videre på samme måte som hvitvin, og har derfor smaksegenskaper som ligner veldig på de vi finner hos vanlige hvitviner.

Rosévin lages i de fleste av verdens vinregioner og av de fleste røde druer. Ukas vin kommer fra et område med gammelt, godt renommé for slike viner, det spanske distriktet Navarra. Den tradisjonelle druen for produksjon av rødvin og rosévin i området er Garnacha. Den familieeide vinprodusenten Bodegas Olimpia produserer fruktige, friske roséviner av denne druen.

Artajona Garnacha 2017 (varenr. 10097501, kr 139,90 butikkategori 2) har en tiltalende jordbærlignende farge og lukter sommerlig av rips, moreller og jordbær. Vinen er gjæret på lav temperatur i nøytrale tanker, og har en fin friskhet og et snev av sitrus som balanserer smaken av de lyse, røde bærene. Vinen takler fint møtet med den feite fisken, de friske grønnsakene og sennepsdressingen. Den bør ikke lagres, men drikkes nå. Serveres kjølig, akkurat som hvitvin.