Ved Spanias ville kyst

HVIT SMÅBY: Cadaques er en av Costa Bravas behageligste byer, kjent for fantastiske restauranter. FOTO: Anders Pihl

Myke strender og harde klipper kjemper om hovedrollen langs Costa Brava. Gastronomi, historie og kunst inngår i den katalanske drømmeferien.

Catalonias spennende kyst, Costa Brava, begynner rett nord for Barcelona og slingrer seg videre opp til den franske grensen. Der kysten er som villest og vakrest, strekker halvøya Cap de Creus en knyttneve av bratte berg ut i Middelhavet.

Midt i denne halvøya naturreservat har vingården Martín Faixó en fantastisk beliggenhet, perfekt for vindyrking. Ester Martín Faixó nikker fornøyd når jeg påpeker det.

– Vi har veldig bra forhold her. Vinden kommer fra nord, og vi får mye sol året rundt.

Gården ligger vakkert plassert på en kolle i terrenget. Hovedhuset, en steinbygning fra 1400-tallet, var tidligere bebodd av munker. Akkurat som dem kan vi turister ble helt salige av den vakre utsikten som åpner seg mellom fjellene, og synet av landsbyen El Port de la Selva i en vik nede ved havet.

FAMILIEBEDRIFT: Hela familien Martín Faixó hjelper til med sorteringen av druer i høstetiden. FOTO: Anders Pihl

Romantisk frokost

Det er en deilig dag på vingården. Svaler krysser den blå himmelen over oss, et pinjetre gir behagelig skygge. Ester setter fram en tallerken katalanske spesialiteter på bordet – lokale oster, pølser og nybakt brød.

– Av og til kommer folk som bor her i området, for å spise en romantisk frokost mens de beundrer utsikten, forteller Ester.

Utenlandske turister er likevel de vanligste gjestene. De deltar i vinsmaking og bor på det lille hotellet med fire rom som er lokalisert i andre etasje i våningshuset.

– De som tar inn her hos oss, får sjansen til å nyte mer av landskapet. Spesielt solnedgangene er fine, mener Ester, som gjerne tar turister som ønsker det, med i de daglige oppgavene på vingården.

Mens vi nyter våre katalanske godbiter, går Ester til andre oppgaver. Det er innhøstingstid når vi besøker gården, og hver dag samles familiemedlemmene for å ta hånd om avlingen. Selv om sesongarbeidere hjelper til med plukking og transport, er det fortsatt familien selv som renser og velger ut druene.

Hvite hus

Den katalanske kysten er kjent for sin gastronomi, og har fostret verdenskjente kokker som Adrian Ferrer, brødrene Roca, Nando Jubany og Carme Ruscadella. Så handler også mye av turistveksten på Costa Brava om «enogastronómica», altså om opplevelser knyttet til mat og vin. Produktene kommer oftest fra små, lokale produsenter, ikke minst gjelder dette i områdene rundt Cap de Creus.

Fortsetter man forbi vingården, kommer man snart til Cadaques, kanskje den aller hyggeliste småbyen langs Costa Brava. De hvite husene omfavner bukta, Badia de Cadaques, og samspillet av natur og arkitektur skaper en særskilt atmosfære som i flere generasjoner har lokket kunstnere og forfattere hit.

Restaurantene i Cadaques holder et ekstremt høyt nivå til å ligge på et så lite sted. En solnedgangsdrink på en strandbar er prikken over i-en.

Dalís hytter

At Cap de Creus er et fascinerende område, syntes også den verdensberømte katalanske kunstneren Salvador Dalí. Han kjøpte åtte fiskerhytter i landsbyen Portlligat, som ligger et par kilometer utenfor Cadaques. Hyttene bygde han sammen til et kombinert hjem og atelier.

I tillegg fikk han oppført flere spesielle bygninger, med preg av oldtidens templer, på tomten. Alt dette er nå blitt et fengslende museum under navnet Salvador Dalí House. Museet slipper bare inn smågrupper, og man må booke besøket god tid i forveien via hjemmesiden.

Dramatisk landskap

De som vil på badeferie, finner små bukter med urørte strender mellom klippene rundt hele halvøya. Drømmer man om en mer tradisjonell, lang «playa», kan man slå seg til i Roses, rett sør for halvøya, der en enorm strand strekker seg rundt Rosesbukten.

Denne variasjonen er typisk for Costa Brava. «Den ville kysten» byr på stadige kontraster – fra dramatiske klipper til brede sletter med lange sandstrender. Mange steder har man Pyrenéenes snøkledde topper som bakgrunn.

 

Anders Pihl