Til Finland med hodelykt

FINLAND: Birkenes-laget er klare for nattorientering i finske Lahti. Lars Jøran Sundsdal, Asgeir Reiersen Jensen, Espen Birkenes, Kristian Nyhus, Magnus Mosfjell, Steinar Aas og Sigurd Svaland Aas.

Nesten 20.000 løpere skal opptil 80 kilometer i Finland.

– Det er en ganske spesiell følelse, og du klarer egentlig ikke fatte hvor mange mennesker som er rundt deg, sier Asgeir Reiersen Jensen til Birkenesavisa.

Til helga reiser han sammen med et Birkenes-lag til Lahti i Finland for å løpe nattorientering. Når startskuddet går klokka 23.00 lørdag står 1.800 menn med hodelykter klare til å legge ut på første etappe av det tradisjonsrike Jukola-løpet.

– Det er bare akkurat i starten du se hvor mange det er, og når du er ute i løypa er det av og til litt kødannelser. Ellers så ser man ikke så mye til konkurrentene, sier Jensen.

Over 1.800 lag

Årets løp er nummer 70 i rekka. Fra 1949 til 1975 ble stafetten vunnet av finske lag, med et hederlig svensk unntak i 1965. Siden 1980 har mange finner måtte se seg slått av nordmenn, og Halden skiklubb er den klubben som har nest flest seire, like bak finske Helsingin Suunnistajat. Kristiansand orienteringsklubb vant stafetten i 2015.

I årets løp er det lag fra 22 land, med over 1.800 lag i herreklassen, og 1.600 lag i dameklassen. Stafetten starter som sagt lørdag kveld, og arrangøren antar at det første laget er i mål på morgenkvisten søndag.

– I år løper vi rett i nærheten av skistadion i Lahti, som mange har et forhold til fra vinteridrett. Vi forsøker å holde liv i et lag i Birkenes, og det er ingen tvil om at det er gøy for oss gamle også, sier Steinar Aas til Birkenesavisa.

Syv etapper

Han skal løpe en av de syv etappene, som alle er fra 8,7 til 15,3 kilometer. Den siste er også den lengste, men da har til gjengjeld dagslyset gjort seg gjeldende.

– For å lykkes i Finland må man trene godt gjennom vinteren. Det er viktig å få med seg de nattøktene som blir arrangert, for det er ikke altfor mange av dem på Sørlandet, sier Jensen, og legger til:

– Når du orienterer deg om natta så blir retninga veldig viktig. Du kan ikke se konturer, eller skrenter som ligger et stykke foran deg. Du må løpe mer presist, og når du er trygg kan du løpe fortere.