Praktfull Pinot Noir

VIN: Palliser Pencarrow Pinot Noir 2016, kr 251,00.

New Zealand, mest kjent for aromatiske hvitviner på Sauvignon Blanc, heiser også den røde fanen med stil.

Ukas rett peker i retning av en god italiensk rødvin eller et vellaget lyst øl. Et spennende alternativ er en Pinot Noir fra New Zealand, som er en av Vinmonopolets nyheter.

New Zealand har forbausende mange soltimer i forhold til breddegraden, og vinmarkene i Martinborough egner seg godt for modning av røde druetyper. Ettersom nettene er relativt kjølige, har vinene et friskt aromabilde og en god syrestruktur. Kombinert med modne tanniner og sjenerøs fruktighet kan resultatet bli praktfullt.

Produsenten Palliser høstet sine første druer i Martinborough i 1989 og tilhører pionerene i denne regionen, som står for en veldig liten andel av landets totale vinproduksjon. Pallisers 72 hektar med vinmarker er hovedsakelig beplantet med Pinot Noir og Sauvignon Blanc, og produsenten har høstet en haug med utmerkelser for vinene sine.

Palliser Pencarrow Pinot Noir 2016 (varenr. 8107101, kr 251,00, butikkategori 6) er en erketypisk Martinborough Pinot Noir og passer som hånd i hanske til ukens rett. Vinen har et aromabilde dominert av solmodne røde bær med innslag av urter, lakris og diskret eik. I munnen har den god fylde og frukt som er nydelig til det delikate svinekjøttet og den myke polentaen. Tanniner i vinen mykner i møtet med rettens proteinstruktur, og rettens smaker løftes fram i møtet med vinen.

Server vinen lett avkjølt (13 til 15 grader) i et glass med vid, tulipanformet klokke.

 

Knut-Espen Misje