Ung misjon uten aldersgrense

Kaffepause: Leder for “Unges misjon” Siv Hørte (I midten) benytter anledningen til å fortelle litt om misjonsprosjektet til Unni og Svenn Hansen, Roald Rokseth og Kjell Bjorå.

Birkenesinger er godt kjent med tradisjoner, og tradisjonen med en torgdag i regi av Norsk misjonsselskap er blant de som holdes ved like.

– Nå har kristenfolket holdt på med misjon i over 2.000 år. Er man ikke snart ferdig med det?

– Vi er nok ikke ferdige med misjonsprosjektet før Jesus kommer igjen til jord, svarer Siv Hørte.

Hun har tatt seg tid til å sitte stille et par minutter på en ellers så travel dag for lederen.

Sørlandets største

Hørte forteller at Unges misjon, som står i spissen for Torgdagen, har eksistert i 51 år. Foreningen er nok Sørlandets største misjonsforening for tiden. Foreningen har storsamlinger tre ganger i året, og er ellers organisert i fem smågrupper som møtes regelmessig rundt om i hjemmene.

Og så er det alltid en hyggelig sommeravslutning på Havglimt.

– Siden det heter Unges misjon, så er det vel foreningen forbundet med en eller annen aldersgrense?

– Navnet Unges misjon er vel noe som henger igjen fra gamle dager, og vi ser ikke noe grunn til å forandre på det. Nå har vi medlemmer fra 35 til 70 år, og det er greit, sier Hørte.

Store beløp

Inger Britt Vollan, som også er sentral i arbeidet, forteller at hvert av de siste årene har det blitt samlet inn mellom 150- og 175.000 kroner på Torgdagen.

– Vi har øremerket midlene til et prosjekt som heter SAT-7. Nå har vi fulgt dette prosjektet i mange år, og det er interessant å følge utviklingen. SAT-7 er en TV-kanal som sender kristne programmer til Nord Afrika og Midtøsten, og det er over 500 millioner mennesker som kan se programmene, sier Vollan, og legger til:

– Vi vet med sikkerhet at programmene blir sett av 25 millioner mennesker.

Før i tida gikk nok misjonærene mer fra dør til dør, og fra landsby til landsby. Nå har de for lengst tatt i bruk moderne teknologi.

–  Jeg synes det er flott at misjonen følger utviklingen og benytter seg av de muligheter som finnes, og da i vårt tilfelle satellittsendte TV-sendinger, sier Vollan.

25 grader i skyggen

Så er det salg, basar og auksjon som seg hør og bør på en ekte torgdag. Heldigvis er det både telt og parasoller som tar av for den verste sola og senker temperaturen fra 30 til 25 grader når kaffe og kake og kjas med venner og kjente skal inntas.

De siste årene har dagen blitt avholdt på bedehuset på grunn av regn og dårlig vær.

– I dag gir han oss igjen med renter, sier Vollan.

Mon tro om renta ble litt i høyeste laget, for det var i overkant varmt denne formiddagen.

Ansiktsmaling: Mathilde Stomnås lar seg gjerne male til inntekt for misjonen.