Stilfullt følge

VIN: Ch. Roland la Garde Tradition 2012, kr 209,90. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Vil du ha kvalitet som ikke koster altfor mye? Da kan du lete i mellomsjiktet fra Bordeaux.

Til klassisk oksesteik, karamellisert løk og sjysaus er en vellaget rødvin det mest naturlige valget. Det er rikelig med viner å velge mellom som vil passe godt. En god chianti, en malbec fra Mendoza, en saftig syrah eller en spenstig barbera er alle gode kandidater som lett gjør jobben. En Bordeaux-vin kan også være perfekt, og det er akkurat det vi skal ha denne uka.

Bordeaux er et av vinverdens viktigste distrikter for produksjon av rødvin – både eksklusive viner som koster flesk, og store mengder rimelige viner som ikke er de mest spennende. Men heldigvis – i mellomsjiktet kan området levere viner som både er konkurransedyktige på pris og har kvalitet så det holder.

I Bordeaux er Merlot den mest plantede druetypen, etterfulgt av Cabernet Sauvignon. Det er i tillegg små beplantninger av Cabernet Franc, Petit Verdot og Malbec, som ofte utgjør en liten del av blandingen i Bordeaux-vinene.

Ch. Roland la Garde Tradition 2012 (varenr. 7774401, kr 209,90, butikkategori 6) kommer fra en biodynamisk drevet familieeiendom på 29 hektar, der vinmarkene består av kalkholdig leire og gamle vinstokker som gir lavt utbytte. Guillaume Martin, som er åttende generasjon vinmaker på huset, lager vin sammen med faren Bruno. De er kjent for elegante og velbalanserte viner, som lagres delvis i gamle eikefat og amforaer, og som kun tilsettes en moderat mengde sulfitt ved tapping.

Merlot utgjør omtrent 80 prosent av druene i vår utvalgte vin, resten er Cabernet Sauvignon. Merlot-druene bidrar med sjenerøs frukt og fylde, mens Cabernet Sauvignon tilfører syre og tannin som kler retten utrolig godt. Vinen lukter og smaker av plommer, svisker, lær, tobakk og urter. Den renser ganen og støtter opp om rettens struktur på en meget god måte. 2012-årgangen var litt krevende fra naturens side, men jeg synes denne vinen ble meget god. Hvis en tar prisen i betraktning, er dette et utmerket kjøp. Vinen er perfekt moden nå, men tåler fire til seks år til i kjelleren uten problemer.