Bankmenn ga fuglekasse

FUGLEKASSE: Ove Tønnessen og Olav Heimdal med fuglekassa, som førstnevnte beærer sistnevnte.

Tre gamle bankfolk møtte den fjerde, og nå har Heimdal fått landets fineste fuglekasse.

– Vi er en kameratgjeng som pleier å gå tur i området. Tilbake i 2016 støtte vi på en kar som dreiv å kløyve ved. Vi kom i prat med ham, og det viste seg å være en gammel banksjef, sier Ove Tønnessen til Birkenesavisa.

Det passa kameratgjengen på tre fint. Selv har de lagt kalkulatoren på hylla etter en lang karriere i bankvesenet i Kristiansand. Så god kontakt fikk de med den avgått banksjefen, at det har blitt flere turer til Birkenes, og banksjefen har tatt turen til Kristiansand.

Plaster på såret

Nå har Tønnesen brukt vinteren på en imponerende gave til den tidligere banksjefen i Birkenes sparebank, Olav Heimdal. En gave som blir overrukket blant fuglekvitter på Heimdal.

– Dette er egentlig et plaster på såret, for de to kameratene min kan være ganske flinke til å slenge med leppa. Olav har måtte tåle mye disse årene, sier Tønnesen.

De to andre er Anstein Thomassen og Rolf Knudsen, og det spørs om de er helt enige i hvem som egentlig er flink til å slenge med leppa. Ting tyder på at det er samme person som er flink med hammer, spiker, Tec7 og malerkosten.

MONTERING: Rolf Knudsen bistår Olav Heimdal med montering av fuglekassa på uthuset på Heimdal.

Fire måneder

– Jeg lager to fuglekasser i året, og bruker fire måneder på hver av dem. De er veldig spesielle, og du finner ikke maken i verden. Det er gøy å spre glede, og derfor skal Olav få en som kan henge på gården her på Heimdal, sier han.

Tønnessen overdriver ikke. Det er en tung, solid og forseggjort fuglekasse som er fraktet til Heimdal. Den er stor og grønn, og komplementerer der røde uthuset svært godt, er de alle enige om.

– Kassa har fått åtte strøk maling, og på lokket har jeg brukt syv patroner med Tec7. Som dere ser har fuglekassa to innganger. En for borgerskapet, og en for allmuen, sier snekkeren.

Ingen ekorn

De to inngangene har også en funksjon. Ifølge Tønnessen liker fugler å ha litt gjennomlufting, spesielt på varme sommerdager hvor temperaturen kan krype helt opp til fuglekassa på veggen.

– Av samme grunn skal ikke fuglekasser monteres mot syd, for da kan varmen ta livet av fuglene. Hullene i denne kassa er 3,2 centimeter slik at ekorn ikke kan ta seg inn, sier han.

To ganger i året bør en fuglekasse rengjøres, ifølge ham. På høsten er det greit å bruke hansker, for å unngå å dra med deg fuglelopper inn i stua, eller enda verre, inn i hjortesteken. Om våren er det ikke like viktig med hansker, men en vask er godt for eventuelle nye beboere.

Godt besøkt

– Dette er helt fenomenalt, og ikke noe man opplever så ofte. Fuglekassa er et smykke på uthusveggen, og spesielt gøy er det jo at mange spaserer forbi her om sommeren, sier Heimdal til Birkenesavisa.

Han anslår at mellom 1.300 og 1.400 turgåere gikk forbi den gamle gården og uthuset i fjor. Nå blir det vanskelig for dem å unngå den flotte fuglekassa.

– Med god samvittighet kan jeg si at dette er den flotteste fuglekassa jeg har laget. Det er heller ikke å overdrive at Heimdal nå har fått landets fineste fuglekasse, sier Tønnessen, og legger til:

– Men det skal lesere av Birkenesavisa vite. Det nytter ikke å ringe for å bestille. Disse kassene lages bare til helt spesielle anledninger.

PYNT: Det er Olav og Bertha Heimdal som er gallionsfigurer på fuglekassa.