Åpnet med jordbær og pikekyss

EPLEMOST: Kari Hagen Unander serverer eplemost til gjestene på åpningsdagen 14. mai.

Kari Hagen Unander og de gjennomsiktige menneskene er tilbake på Strøget.

– Sånn. Nå har vi åpnet. Det er deilig, altså. Det er et flott lokale, men en fin atmosfære, sier kunstner Kari Hagen Unander fornøyd etter å ha hevet glasset, og høytidelig åpnet Atelier Kari.

Hun er godt kjent med Strøget, og Strøget er godt kjent med henne. I en årrekke drev hun bygdas motell, og i kjelleren stilte hun ut både egen og andres kunst. Nå er det hennes egen kunst som skinner i de tidligere lokalene til Birkeland bakeri.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle åpne atelier på Strøget. Veien hit har vært et eventyr, og det blir et eventyr også i framtida. Nå fyller jeg 75 år seinere i år, og det er jammen meg ganske bra å brette ut vingene på nytt i denne alderen, sier Unander til Birkenesavisa.

Rampete 75-åring

Selv omtaler hun seg som en rampete ekspresjonist som maler hurtig. Strekene etter penselen bærer preg av at hun har noe å formidle. Gjennom hele karrieren hennes har mennesket stått i sentrum.

– Når jeg maler så går jeg inn i en rytme, og den rytmen finnes der og da i øyeblikket. Det er ikke mulig å hente den fram igjen om jeg går bort fra maleriet, sier hun, og legger til:

– Grunntanken har alltid vært mennesket, og da særlig kvinnen som kulturbærer. Menneskene er alltid malt gjennomsiktige, for naturen rundt oss påvirker oss alle.

I atelieret kommer hun til å både arbeide og stille ut bilder, og det er åpent for publikum når den store vimpelen ute på fortauet blafrer i vinden. Unander håper å sette preg på omgivelsene, og tror det er rom for et kunstnerisk bidrag på Strøget.

ÅPNING: Med både egne og andres dikt satte Kari Hagen Unander tona under åpninga.

Motell til bakeri

Den oppfatninga deler publikum på åpningsdagen.

– Det er helt fantastisk og utrolig gøy at Kari åpner atelier på Strøget. Det er ikke mer enn et halvt år siden jeg tenkte at vi burde hatt et slikt tilbud her, og nå tar Kari grep, sier Signe Thorkildsen.

Sammen med Anne Svendsen er hun blant de første som sikret seg et glass eplemost, og blir servert pikekyss og jordbær av kunstneren selv.

– Før hadde jo Kari utstillinger i kjelleren på motellet, og folk kom langveisfra. Dette er en flott møteplass for folk, sier Svendsen.

Ingen hvileperiode

Selv om Unander har vært borte fra Strøget de siste årene, har hun ikke bare levd livets glade dager på Holte gård på Håbbeslandsheia. Årlig har hun vært tilstede under Lillesandsdagene, og jevnlig har hun blitt presentert i Grimstad.

– Jeg liker å være aktiv, og har ikke akkurat hatt noen hvileperiode, selv om det er lenge siden jeg har vært representert på Strøget. Jeg kommer nok til å sitte her å male mer enn folk kan forestille seg, sier kunstneren til Birkenesavisa.

Blant annet huseier Nils O. Birkeland får under åpninga takk for å ha hjulpet til å realisere atelieret. Lokalene har blitt pusset opp etter at bakeriet flytta nordover, og Birkeland er fornøyd med den nye leietakeren.

– Det er veldig moro, og gøy å få noe nytt inn i bygget, og det er jo artig at det er noe helt annet. Det blir nytt og annerledes tilbud på Strøget, sier han.

VANNER: Huseier Nils O. Birkeland passer på at blomstene får vann, nå som Kari Hagen Unander har flytta inn med kunsten sin.