Mindretall for økt søndagshandel

JA: Odd Gunnar Tveit (Frp) vil la deg kjøpe melk på søndag, men formannskapets flertall vil ikke liberalisere søndagshandelen.

Politikerne vil ikke la deg handle mer på søndager.

– Tilbake i 2015 så ikke kommunestyret noe behov for endringer i helligdagsloven. Skal det gjøres noe nå, er modell én den som best ivaretar søndag som felles fridag og sørger for at ikke flere enn i dag må på jobb, sier varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF).

En offentlig utredning har vurdert åpningstidene på søndager og helligdager som reguleres av helligdagsloven. Mens det fra mandag til lørdag ikke er noen begrensinger på når butikker kan holde åpent, er søndagshandelen sterkt begrenset.

– Det er greit søndag er en spesiell dag, men det er en voldsom forskjellsbehandling av butikker. Jeg er for likebehandling, og synes ikke et gartneri skal få ha oppe, men ikke en butikk, sier Odd Gunnar Tveit (Frp).

Liberalisering

Han går for modell fire. Utvalget som har stått for utredninga har foreslått fire ulike modeller. Modell fire er den mest liberaliserende, og modell én er den modellen som ligger nærmest dagens regelverk hvor diverse bransjer, og små butikker kan ha åpent.

– Også jeg ønsker en liberalisering. Det er rart at ei stor bygd som Birkeland ikke har en eneste søndagsåpen matbutikk. Jeg tror publikum ønsker dette, sier Ole Morten Vegusdal (V).

Duoen Vegusdal og Tveit er de eneste som stemmer for modell fire i formannskapet. Gunnar Høygilt (H) stemmer for modell to, mens resten vil bevare dagens ordning gjennom modell én.

Om planlegging

– Hvis folk ikke klarer å planlegge såpass at de må handle på en søndag, ja, da kan de bare ha det så godt, sier Arnt Olav Furholt (Sp).

Peter Ross er enig. Han var inntil nylig medlem av Kristelig Folkeparti, men er nå uavhengig representant. I denne saken er han enig med KrF.

– Før var vi innom butikken svært ofte, for det var så lett å gå innom når vi kjørte forbi. Det blir fort dyrt, for man tar alltid med seg noe ekstra. Nå har vi gått tilbake til å planlegge, og vi har ikke bruk for søndagsåpne butikker, sier Ross.

Det reagerer Tveit på. Han lurer på om de som sier nei virkelig aldri er innom en butikk på søndag.

– Uansett er en ting deg selv og dine behov. Men hva med andres? Hvis noen vil kjøpe melk på søndag må de få lov til det, sier han.