Unik lokalmat hedra

UTMERKELSE: Gunnar Sagstuen og Pernille Vea fra Røyland gård, sammen med Marit Strand (til høyre) fra Matmerk. FOTO: Inge T. Dalen / USUS

Røyland gård kan nå smykke tre av sine produkter med Spesialitet-merket.

– Dette er veldig gøy og en veldig viktig anerkjennelse. Det er ekstra stas at en ekstern aktør gir oss anerkjennelse for høy kvalitet. Eksperter har sagt at dette er veldig bra. Det gir en god følelse, sier daglig leder Gunnar Sagstuen hos Røyland gård i Vegusdal.

Torsdag kveld ble han og kona Pernille Vea overrakt det synlige beviset på hederen under konferansen Sjømat på Sørlandet i Lyngdal. Til tross for konferansens navn får Røyland nå bruke Spesialitet-merket på tre ulike syltetøy: krekling/tyttebær, eple med granskudd og rips med vanilje.

– Spesialitet-merkene er synlige bevis på at produktene våre er av høy kvalitet. Å få tre på en gang er nesten overveldende, sier Sagstuen i en pressemelding fra USUS.

Fagjury bestemmer

Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.

Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som sniffer, smaker og smatter seg gjennom produktene som ønsker å bruke merket.

Dette skriver fagjuryen begrunnelsen for tildelingen:

«Fagjuryen berømmer de naturlige og delikate smakene som dere har klart å presentere på eksklusive små glass til stor glede for matglade forbrukere».

Over flere år

Røyland gård har de senere årene særlig satset på syltetøy og liknende produkter, laget på bær og andre naturprodukter produsert eller plukket på eller i nærheten av gården. Nå skal Spesialitet-merket stå tydelig fram på den allerede særpregede emballasjen på produktene fra Røyland gård, en emballasje som tidligere har fått pris for innovativt design.

– Spesialitet-merkene blir synlige beviser i butikkhyllene på godkjente kvalitetsprodukter med unik smak. Det blir lettere for kundene å finne den gode lokalmaten, sier Sagstuen.

Han kan avsløre at utmerkelsen ikke har kommet av seg selv. De har flere ganger blitt oppfordret til å søke om Spesialitet-merket, men har ønsket å utvikle produktet til det bedre først.

Pen bukett

– Vi ønsket at utseendet skulle være bra, ingrediensene skulle være uten konservering, råvarene skulle være økologiske og smaken slik vi ønsket den, sier Sagstuen.

I oktober fikk Tjamsland gård på Birkeland Spesialitet-merket for to av sine oster. Det gjorde også Hesnes gartneri og kjøkken i Grimstad for deres kjeks.

– Det begynner å bli en god bukett av produkter som kan brukes sammen for å presentere de gode matskattene fra Sørlandet. Grønnkålkjeks fra Hesnes, Rosalita fra Tjamsland og ripsgelé fra Røyland er en veldig fin miks. Det er slik vi har lyst til å jobbe videre med de gode kombinasjonene fra Sørlandet, så vi kan forsterke produktene og få dem opp og fram, avslutter Sagstuen.