Entusiasme rundt trepark

HAR TROA: Næringsrådgiver Arild Tveide, næringssjef Geir Haugum og rådmann i Birkenes Anne Stapnes under kommunestyrets møte i slutten av mars.

Birkenes kan kapre en unik posisjon med treparken, mener næringssjefen i Kristiansand.

– Jeg tror vi har hatt mer å gjøre med Birkenes de to første månedene, enn noen annen kommune på Agder. Birkenes er framoverlente og forsøker å ta en posisjon, sier daglig leder Geir Haugum i Business Region Kristiansand (BRK).

Han peker på at det i dag er to store næringslivsklynger på Sørlandet. Eide-klynga som samler prosessindustrien og Node-klynga som samler maritim næring. Den tredje klynga mener han Birkenes har mulighet til å få plassert i treparken ved Tveide næringspark.

– Det er ingen etablert treklynge i dag, og det er en posisjon Birkenes nå har mulighet til å ta. Jeg har også vært i Åmli hvor det satser på biodrivstoff, men der blir det ikke tatt en investeringsbeslutning før neste år, sier Haugum.

Positive tilbakemeldinger

Næringssjefen i Kristiansand leder også den regionale næringslivssatsinga med den velklingende engelske navnet. Han er i Birkenes for å informere kommunestyret om arbeidet, og naturligvis bruker han mye tid på den planlagte treparken. Det er også et prosjekt BRK har brukt mye tid på, all den tid tidligere næringsrådgiver i Birkenes kommune, Arild Tveide, nå har sitt daglige arbeidssted her.

– Så langt har vi kun fått positive tilbakemeldinger rundt tankene om en trepark. Norsk trevare har på eget initiativ aktivt gått ut med en pressemelding hvor de gir prosjektet sin tilslutning, sier Haugum.

Daglig leder Jannis Barbantonis i bransjeforeninga skriver i pressemeldinga at treparken vil bidra til at Birkenes blir en enda mer attraktiv kommune for investorer og næringslivet på tvers av bransjer.

Spennende og innovativt

– Vi hilser velkommen initiativet til Birkenes kommune om å etablere treparken. Dette er et spennende og innovativt prosjekt for bransjen, regionen og landet for øvrig. Samtidig kan treparken bidra til en veldig god start for Business Region Kristiansand, sier Barbantonis i Norsk trevare.

Han mener Aanesland fabrikkers deltakelse i treparken er svært viktig for prosjektet. Som kjent utsatte kommunestyret før påske saken om kjøp av Aanesland-tomta ved Valtjønn. I kjøpsavtalen stiller kommunen en tomt til disposisjon for Aanesland fabrikker i den planlagte treparken.

– Dersom Aanesland fabrikker flytter til treparken kan det bidra til at andre flytter dit etter hvert. På denne måten vil kommunens planer om å bygge et fremtidsrettet næringsområde for trerelaterte virksomheter bli en realitet, sier Barbantonis.

Fantastisk næringsutvikling

Kommunalsjef for samfunnsutvikling i Birkenes, Halvor Nes, forteller at stikkordet for treparken er samlokalisering. Dette skal gjøre at trebedriftene samarbeider bedre, og håpet er at det skal utvikles helt nye produkter basert på bedriftenes restprodukter.

– Vi er på jakt etter næringsutvikling, og slik sett ser dette ut som en fantastisk mulighet. Treparken kan løfte skogbruksnæringa inn på et nytt spor. Akkurat nå samler vi sammen tanker, ideer og kompetanse, sier Nes.

Noe av det første som skal skje er at politikerne og næringsliv inviteres til et idemøte. Før sommerferien ønsker Nes å presentere en sak som politikerne kan ta stilling til. Organisering og eierskap er av tingene som må avklares.

– Det er ikke noe tvil om at Aanesland fabrikker i et næringsområde vil være en magnet og et godt utgangspunkt for en trepark. Det er likevel ingen forutsetning, for et fundament kan ikke lages av én bedrift. Det er likevel veldig viktig å få hanket inn de første bedriftene, sier Nes.

Liker ikke plassen

Hos politikerne er signalene foreløpig delte. Noen er lunkne, og mener prosjektet burde vært bedre forankret i næringslivet før det ble satset på. Andre er kritiske til at prosjektet heller ikke er forankret hos politikerne gjennom et konkret vedtak.

I tillegg til den nevnte saken om kjøp av Aanesland-tomta, behandler politikerne også treparken gjennom ny kommuneplan. I planen foreslår administrasjonen at to områder sør for Tveideveien skal settes av til nytt næringsområde.

– Jeg er positiv til en trepark, men jeg er ikke positiv til den foreslåtte plasseringa. Det er store begrensinger på grunn av Moelva. Tveide næringspark 2 er ille, mens Tveide næringspark 3 er enda verre, sier varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF), og forklarer:

–  Denne ligger i hensynsone landbruk, og jordressursene må vi ta hensyn til. Foreløpig har vi plass i det næringsområdet som allerede er satt av. Så må vi heller finne en bedre løsning seinere.

Gir nødvendig plass

Mens Ole Morten Vegusdal (V) betegner det som svært beklagelig om næringsområdet legger dyrka mark under seg, synes Nils Olav Eikenes (H) å mene at man må knuse noen egg for å lage omelett.

– Skal vi satse på en trepark i det gamle området blir det veldig inneklemt. Når de nå jobber med trepark tenker de stort og med mulighet for å utvide. Det har vi ikke i dag, og på sikt må det nye næringsområder også på sørsida, sier Eikenes, og konkluderer:

–  Vi kommer litt i konflikt med jordbruk, men av og til må bare det løses. Når næringa ekspanderer går det av og til på bekostning av landbruk.

Flertallet ønsker det slik, og dermed legges det til rette for to nye næringsområder tiltenkt trepark. På spørsmål fra politikerne svarer Arild Tveide slik om den konkrete interessen for treparken:

– Vi er i et forprosjekt hvor hensikten er å avklare ting, og i neste fase skal vi gjøre ting konkret. Det jeg kan si er at det er to aktører som er veldig sikre. Det er et langt løp før vi har alle fasiliteter på plass, sier han.