Protester mot kutt

FELLESFORSLAG: Signy Aas Andreassen (Ap), Toril Espegren (KrF), Mariane Hagestad (V) og Anders Topland (Sp) legger hodene sammen for å utarbeide et forslag.

Bekymret over forslag om å halvere postombæringa. Fra 2020 kan du få post annenhver dag.

– Dette er en sak jeg hisser meg opp over. Jeg synes vi bør få posten levert hver eneste dag, seks dager i uka. Noen vil redusere, redusere og redusere, men noe ting bør vi beholde som det er, sier Marianne Hagestad (V) i tjenesteutvalget mandag.

Kommunen er høringsinstans når samferdselsdepartementet nå foreslår å lempe på kravet til leveringspliktige posttjenester. I dag har Posten plikt til å levere post fem dager i uka.

– Når man innskrenker postombæringa fører det til at kundene må ta grep, og finne løsninger. Dermed legges egentlig kostnadene fra Posten og over på andre, sier Hagestad.

Vil ikke ha kutt

Samferdselsdepartement foreslår at Posten kun skal levere annenhver dag fra 2020. Det vil si tre dager den ene uka, og to dager den neste. Rådmannen i Birkenes støtter denne vurderinga.

– Ulempene blir store, og det er de eldre og de med manglende digital kompetanse som blir skadelidende. For oss her lokalt vil det bety at ukas høydepunkt, Birkenesavisa, bare kommer på onsdag hver 14. dag, og torsdag ellers, sier Håkon Reiersen (Ap).

Heller ikke Kristelig Folkeparti ønsker noen reduksjon, og vil fortsatt ha postombæring fem dager i uka. Anders Topland i Senterpartiet er enig, men frykter at forslaget uansett blir vedtatt sentralt.

– Derfor vil jeg ha med i høringsuttalelsen at post i butikk, og postbokstjenesten bør styrkes, også i distriktet. Dessuten bør de etableres et reelt tilbud med ekspresspost, sier han.

Et fellesforslag som tar med seg disse punktene, og et tillegg om at det er viktig å satse på bredbåndsdekning, blir vedtatt i tjenesteutvalget. I fellesforslaget poengteres det at kommunen primært ønsker postombæring fem dager i uka.

Finner løsninger

Det er bare Ivar Aanesland (H) som stemmer for administrasjonens forslag om å kutte i antall dager.

– Jeg synes dere problematiserer dette vel mye. Hvis Fædrelandsvennen ikke kommer hver dag vil jeg ikke ha den, og hvis Birkenesavisa ikke kommer hver uke så vil jeg ikke ha den. De må finne en annen løsning, og jeg regner med de klarer det, sier Aanesland.

Tall fra departementet viser at det distribueres én millioner papiraviser hver eneste dag i Norge. 150.000 av disse går via Posten, og halvparten av disse vil ikke bli levert på utgivelsesdagen om Postens leveringsfrekvenser blir halvert.

– For de som venter på posten, Birkenesavisa og andre aviser rører dette med noen følelser. For meg er det ikke viktig, men vi må ivareta de som har andre behov. Vi må tenke med både hjerte og hjerne, sier Toril Espegren (KrF).

Lite forutsigbarhet

Styreleder Terje Modal i Birkenes-Avisa, som utgir Birkenesavisa, oppfatter de foreslåtte endringen som ugunstige for lokalavisa i Birkenes.

– Mange av våre lesere er svært glad i papiravisa, og det blir lite forutsigbarhet vi kan tilby om vi ikke kan ha en fast utgivelsesdag i uka. Vi ser i dag hvor viktig det er for leserne at avisa faktisk kommer i postkassa på utgivelsesdagen, sier Modal.

Han forteller at det er få alternativer til Posten i Birkenes, og er klar på at det først og fremst er Vegusdal, Herefoss og andre områder utenfor kommunesenteret som blir skadelidende om postombæringa reduseres.

– Det finnes budtjenester som daglig er innom store deler av Birkeland, men det er så vidt jeg vet kun Posten som daglig er innom hele kommunen. Papiravisa er åpenbart under press, og det blir stadig mer krevende å distribuere den, sier han, og avslutter:

– Jeg synes det er trist, men det gjør at vi må vurdere alternativene. Kan vi droppe papiravisa, og satse kun på nett? Kan vi satse alt på nett, og ha et månedlig magasin i et mindre og mer eksklusivt format? Slike spørsmål tvinger seg fram, og vi må bruke tid på finne riktig løsning for Birkenesavisa.