Flertall for bokmål

HEREFOSS: Herefoss kirke.

Herefoss menighet har bestemt seg for å satse på bokmål.

På søndagens årsmøte for Herefoss menighetsråd i Den norske kirke presenterte Petter Ross målsaken, som Birkenesavisa omtalte forrige uke. Resultatet ble som menighetsrådet hadde foreslått.

«Bokmål innføres som fast språkform ved gudstjenestene i Herefoss».

Som i alle andre kirker skal salmer kunne velges på både nynorsk og bokmål. I forhold til kirkelige handlinger presiseres det at familiene selv kan velge målform ved gravferd og vielse.

Ikke konsensus

Sogneprest Frode Eikrem forteller at saken ikke ligger an til å splitte menigheten.

– Kirkerådet anbefaler menighetsråd å gå for konsensus i slike saker. Slik saken utviklet seg ble det ikke konsensus, men heller ikke harde fronter – så da synes jeg det er greit, sier Eikrem.

Han har ikke noe imot nynorsk, men hilser bokmål velkommen.

– Det har vært litt vanskelig å svare barna når de har spurt direkte om hvorfor vi snakker så vanskelig i kirken. Vi satser jo på barn og unge, og da er det viktig at språket vi bruker er inkluderende og forståelig. Særlig for denne gruppen, sier sognepresten.

Ved avstemningen var det 13 stemmeberettigede. Resultat av avstemning ble ni stemmer for menighetsrådets forslag og fire stemmer mot. Disse fire tok til ordet for at det fortsatt skulle være noen gudstjenester på bokmål og noen på nynorsk.