Gjerrigknarkens tur til Paris

UTSIKT: Velg Sacre-Coeur framfor Eiffeltårnet dersom du både vil spare penger og slippe kø, tipser Paris-elsker Astrid Kristoffersen. Et etter hvert vårlig Paris, og kanskje til og med noen små souvernir-Eiffeltårn, vil ligge for dine føtter. FOTO: PASCAL ROSSIGNOL

Du trenger ikke blakke deg for å oppleve våren i Paris. Her er guiden for deg som vil ha mest mulig for minst mulig penger.

Er du en smule frankofil, fysen på å reise, men kvier deg for å ta portemoneen (les: lommebok journ.anm.) opp fra lommen? Vi har spurt to som vet å få valuta for euroene. Om du er student eller bare glad i å spare penger, kan du følge vår gjerrigreiseguide, laget i samarbeid med Martin Shantz Eida og Astrid Kristoffersen, rundt i Paris. De to fransktalende nordmennene har begge studert i Paris. Martin er fortsatt bosatt der, mens Astrid tar et par turer årlig til sin favorittby.

Oversikt først

Paris er digert, så Astrid anbefaler å ta en «Free Paris Walking Tour» første dag for å danne seg en oversikt.

– Man bør også ta en tur opp i høyden, men man drar ikke på storbyferie for å stå i kø. Skipp Eiffeltårnet og Triumfbuen.

Hvis du vil ha en gratis utsikt bør du heller dra til Sacré-Coeur, oppfordrer hun.

– Her er det god utsikt over byen, og du kan også se Eiffeltårnet herfra, sier Astrid.

Om tårn er din greie og du på død og liv må opp i et, tipser Astrid om Montparnassetårnet.

– Der er det færre turister enn i Eiffeltårnet, det er billigere og like fantastisk utsikt. Og du ser Eiffeltårnet herfra også.

En billett til Montparnassetårnet kan kjøpes for 170 kroner, mot Eiffeltårnets billettpris på 400 kroner.

Kunst og kultur

Paris er fortsatt en gigant innen kunst, kultur og arkitektur, så du kan krysser av alle bokser for et attraktivt reisemål, mener Martin. Dessuten er tilbudene ofte rimelige.

– Mangfoldet av museer er nok til at en kan holde seg opptatt i månedsvis, om ikke år, sier Martin.

Han anbefaler Musée de l’Orangerie, museet dedikert til Claude Monet. Både Martin og Astrid trekker fram kunstmuseet Palais de Tokyo som et sted verdt en titt. Full pris er 115 kroner, men om du er student eller under 26 år koster inngangsbilletten 85 kroner.

– Museet har ofte multikunstutstillinger med kule installasjoner, sier Astrid.

Hun anbefaler også å ta turen innom Pompidou-senteret for moderne kunst og kultur, og Musée d’Orsay som er plassert i en nedlagt jernbanestasjon.

– Samlingen dekker fransk kunst, med møbler, malerier og fotografier, forklarer hun.

Alle museene som nevnes her, tilbyr gratis inngang hver første søndag i måneden, med unntak av Palais de Tokyo. Om søndag ikke passer, er det også gratis inngang for personer under 25 år på Musée de l’Orangerie og Musée d’Orsay.

– Rabattene og gratistilbudene viser jo hvor viktig kultur er her. Franskmennene kjenner til egen kunst og litteratur i mye større grad enn vi gjør i Norge, sier Astrid.

Spasertur i høyden

Skulle Paris-trafikken bli for hektisk, har Astrid et tips til en mer bedagelig atmosfære. Coulée verte René-Dumont er en tidligere jernbane som er omgjort til en park. Tre etasjer oppe i høyden kan du vandre gjennom parken fra Bastille og østover.

– Ofte er turister bare i vest og sentrum. Men øst er mer autentisk Paris, sier hun.

Et annet gratistips fra Astrid er å besøke kirkegården Père Lachaise, som også ligger i øst.

– Man bør dra dit fordi det er fascinerende med mausoleer og de store gravene. Man ser at Frankrike har vært et kastesamfunn. Det er mange kjendiser og folk med imponerende titler gravlagt der.

Astrid ramser opp navn som Edith Piaf, Jim Morrison, Oscar Wilde og Mano Solo.

Brukt og billig

At Le Marais er et av byens beste shoppingområder, er begge enige om. Her er det mange vintage- og second hand- butikker.

– Jo lenger nord en beveger seg i Le Marais, desto mer faller prisene, sier Martin.

Martins beste tips når det kommer til spesielle butikker er Vintage Désir i 32 Rue de Rosiers.

– Vintage Désir er en liten og veldig billig bruktbutikk som jeg er innom relativt ofte. Herfra har jeg aldri dratt uten minst én ny skjorte til rundt femtilappen, sier Martin.

Martin er også veldig glad i Paris’ mange små teater. Palais des Glaces er blant hans absolutte favoritter.

– Det er veldig vanlig her at teateret selger ut de siste billettene, samt billetter som ikke er hentet, rett før forestillingen til en veldig billig penge. Om man ikke har planer en fredagskveld, anbefaler jeg å prøve lykken.

Ikke bare bagett

Ifølge Astrid er det ikke tipsekultur i Paris. Hun sier at hun sjelden har støtt på en blid kelner i kjærlighetens by, men det lover i det minste godt for lommeboken.

– En av de beste restaurantene jeg vet om, er L’épigramme. Jeg spiste due der, forteller Astrid. Prisene for en hovedrett her ligger på rundt 200-lappen.

Paris er veldig internasjonalt, og således får man mat fra alle verdenshjørner. Astrid forteller om to gode gjerrigknark-områder øst for Sacré Coeur: Barbès og Château Rouge. Begge flommer over av billige arabiske og afrikanske restauranter.

– Her kan du få digre porsjoner med couscous til kun tretti kroner, sier hun.

Skulle man befinne seg i nærheten av Montmartre, anbefaler Martin La Taverne de Montmartre, en upretensiøs og billig, men solid restaurant. Han råder sterkt til å prøve Confit de canard her. For 280 kroner kan du få hovedrett, dessert og velkomstdrink.

– Men det beste tipset jeg har angående fransk mat i Paris, er å søke på det som finnes i nærområdet. Jeg har aldri fått så mye ut av The fork-appen min som i denne byen.

Hvis det er lenge til neste lønningsdag, oppfordrer Astrid alle gjerrigknarker til å droppe restaurantbesøkene og heller gå på et brasseri, en krysning mellom kafé og bar.

– Det er enklere og mye billigere enn restauranter, forklarer hun.

Brasseriene selger enkel mat som pai og ostesmørbrød.

– En ting jeg elsker å gjøre, er å gå på brasseri og kjøpe øl eller vin og bestille en Plateau de fromage et de charcuterie, en fjøl med ulike oster og kjøttpålegg. Det er bare helt konge.

Byliv

Fredag og lørdag er de store utelivsdagene i Paris, da klubbene og barene ofte blir så fulle at en ender opp med ølglasset på fortauet, forteller Martin.

– Jeg anbefaler en solid barhopping rundt området Oberkampf, der jeg har funnet mange små perler.

Martin har også mange gode opplevelser fra Canal Saint Martins elvebredder.

– Point Éphémère er et av favorittstedene mine, sier han.

Her kan man se gratis foto- og illustrasjonsutstillinger, gå på konsert eller bli med på danse-workshop. Ølprisen ligger på 50 kroner for en halvliter, og det er ofte food trucks utenfor Point Éphémère som tilbyr en matbit for under hundrelappen.

– Alle bør lære noen fraser i forkant av en eventuell Paris-tur, fordi det gjør franskmenn mer åpne for å snakke, for eksempel gjennom appen Duolingo, sier Astrid.

Martin er enig.

– Jeg ville nok hatt et par fraser klare, bare i tilfelle en skulle møte på en som ikke kan et ord engelsk, eller rett og slett nekter å prate noe annet en fransk.

Da får man kanskje noe gode møter – noe som både er gratis og verdifullt.