Seoul – porten til OL

GATEMAT: Seoul har masse deilig gatemat. I den tradisjonelle bydelen Bukchon finner du mye forskjellig som metter raskt og godt. FOTO: Linda Romppala

I skyskrapertette Seoul er det allerede 25 millioner mennesker, og flere blir det under OL i februar. Innbyggerne fordeler seg på 20 bydeler, hver med sin sjarm.

Seoul er en av de mest moderne byene jeg noensinne har besøkt, både kulturelt, kreativt og teknologisk. Siden 1998 har Sør-Korea opplevd en nesten uvirkelig økonomisk vekst, og er i dag verdens 11. største økonomi. Men med nye fremtidsutsikter har man også lagt mye av de gamle tradisjonene bak seg. Når jeg spør koreanere hvordan de ser på tradisjoner, betrakter de meg med påfallende skepsis. Det er jo fremtiden som er interessant!

Vinter-OL 2018 arrangeres i Pyeongchang, drøyt 12 mil øst for Seoul. Mange gjester og deltakere kommer til å bo i hovedstaden under vinterlekene. OL-maskoten Soohorang, en hvit tiger, hilser velkommen allerede på flyplassen.

GUIDER: Turistvennlige Seoul er OL-klar med informasjonsguider i byens gater. De hjelper til med alt fra veibeskrivelser til restauranttips. FOTO: Linda Romppala

Søte drageegg

Byen med sine mange skyskrapere brer seg ut i gryta mellom fjelltopper som er dekket av tåke – og iblant av eksos og andre avgasser. Det er 20 bydeler her, hver med sin sjarm.

Gjennom kvartalene i Insa-dong svever forføreriske dufter fra ulike boder og bord. Her demonstreres tilberedningen av drageegg-godteri – honning og klebrig ris som spinnes til tusenvis av tynne tråder, som hvitt bestemorshår. Litt lenger nede i gata står lunsj-sultne folk i kø for å kjøpe ferske, duftende dumplings. Inne i et lite smug ligger Shin Old Teahouse, et av områdets eldste i sitt slag, der man sitter på gulvet. Insa-dongs markeder er bare som nærbutikker å regne, sammenlignet med Seouls gigantmarkeder, flere av dem store som bydeler.

Namdaemun Market, som åpnet allerede på 1400-tallet, er så velassortert at det er risiko for sjokkskader dersom man vandrer uforberedt rett inn i kommersen. Dongdaemun er senteret for mote og klær, og holder åpent til midnatt. På Yangjae Market selges blomster fra hele verden.

Trompetfanfarer

I bydelen Bukchon er det to imponerende palasser, Gyeongbokgung og Changdeokgung. Her kjennes det som man har reist 600 år tilbake i tiden, i hvert fall inntil man møter en gjeng skolejenter i fargeglade hanbok-kjoler (koreanske folkedrakter som er populære å leie), som med Samsung telefoner på selfiestenger dokumenterer besøket.

På Seouls ultramoderne T-banestasjoner står trafikantene lydig i kø. Idet banen kommer, lyder trompetfanfarer som får oss turister til å trekke på smilebåndet. Ingen steder ser vi rusk eller søppel. Er det en rest fra det konfutsianske mønstersamfunnet Korea var på 1500-tallet? Eller skyldes det at Sør-Korea for ikke lenge siden var en autoritær politistat?

Sterke sojuflasker

Itaewon er en av de mest populære bydelene når det handler om mat. Gatene er som en smaksprøve på verden – her finnes karibiske salooner, britiske puber, spanske tapasbarer, thailandske restauranter og japanske izakayaer. Vi tester koreansk barbecue og treffer lingvistikkstudenten Yon-hee, som tar oss med videre til restauranten Maple Trees med vegger kledd i sojuflasker. Soju er et den vanligste drikken til barbecue. Så vi tillemper uttrykket «when in Rome» enn smule, og bestiller hver vår flaske til halve prisen av en øl. Den er ikke veldig lettdrikkelig med sine 17 prosent alkohol.

– Ikke drikk soju på fastende mage, sier Yon-hee.

Over 20 små skåler med kjøtt, sauser og tilbehør, «banchan», settes på bordet. Midt på plasseres en gryte med glødende kull og grillrist, der vi selv kan grille maten vår. Svinekjøtt er mest populært her, men jeg foretrekker entrecôte, i form av små kuber marinert i soyasaus. Kjøttet blir herlig saltsøtt når det grilles og fettet drypper av gjennom risten.

– Vi spiser kjøtt først, deretter ris – hvis vi fortsatt er sultne, forklarer Yon-hee bestemt.

GLAD I MAT: Yon-hee er lingvistikkstudent og har mat som interesse, akkurat som koreanere flest. Hun spiser ute på restaurant flere ganger i uka. FOTO: Linda Romppala

Helbredende mat

Om det finnes noen tradisjon som fortsatt er høyst levende i Korea, så er det maten og dennes helbredende egenskaper. Ved nærmest hvert eneste måltid vi deler med en koreaner, får vi vite hva de ulike råvarene er bra for, og hvordan man skal spise dem. Yon-hee peker på en grillet sopp og tipser om å drikke væsken som er dannet i hatten – den skal være oppkvikkende. De grønne bladene som man vikler rundt kjøttet, er bra for fordøyelsen, mens sausen som inneholder mynte er utmerket for huden.

– Vi ser mat og medisin som en enhet. Mye av maten vi spiser, har gode egenskaper for både kropp og sjel, sier Yon-hee.

Speakeasy-barer

Gangnam er kanskje Seouls internasjonalt mest kjente bydel, ikke minst takket være popstjernen Psys galopp-inspirerte danse-«moves» i monsterhiten «Gangnam Style» (2013). I Gagnam kan man shoppe eksklusive merkevarer og feste til sola går opp. I området Cheongdam i Gangnam finnes mengder av speakeasy-barer – påstått hemmelige steder bare for de innviede. Le Chamber skal være den hemmeligste av dem alle. En diskret trapp leder ned til en liten stue. Hvis man trekker riktig bok ut av bokhylla, glir hylla til side, og man kan tre inn en ytterst sofistikert speakeasy-bar, både hva gjelder prisnivå og service.

Et besøk på White Bar like i nærheten oppleves som å klatre ned i et superluksuriøst bankhvelv med krystallkroner i taket. Ytterligere et barstopp senere tråkler vi oss ned i et kaninhull bak Louis Vuittons flaggskipsbutikk, til baren Alice in Cheongdam. Med et subtilt Alice in Wonderland-tema tilbys cool jazz og behagelige skinnlenestoler verdige en britisk herreklubb. i tillegg er det en blomsterbutikk i kjelleren.

Vil man se Seoul ovenfra, kan man besøke Namsan Tower. Det høye tårnet ligger på et fjell midt i byen. En taubane frakter folk opp. Du stiger om bord bare et steinkast fra Seoul Station, der hurtigtoget til OL-byen Pyeongchang har 18 daglige avganger – for deg som skal se litt sport også.

 

Malin Hefvelin