Får tilkjørt jord

JORD: Flere jorder i Ytterdalen har den siste tida fått tilkjørt jord. Foto: Geir Willy Haugen

Flere jorder i Birkenes har fått ny jord etter at elva stakk av med den i høst.

– De siste dagene har det blitt kjørt ny jord av ulike typer ut på jordene, men det er bare en liten begynnelse, sier Arne Sundvoll til Birkenesavisa.

Han representerer i denne sammenhengen flere grunneiere på Rugsland og Åbål som fikk jordene ødelagt av flommen i høst. Som Birkenesavisa tidligere har skrevet gikk flommen hard utover blant annet jordene som Leif Johann Rugsland dyrker.

Helt ubrukelig

– Flommen tok med seg mye jordmasser, og rekkverket til brua ble også knust av vannmassene. De jordene som ligger nærmest elva blir brukt til potetdyrking, og er nå helt ubrukelig, sier han, og forklarer:

– Jorda ble snudd opp ned av vannmassene, slik at steiner og jordmasse som lå dypt under jorda, nå ligger på toppen.

Veien til broa er bygget opp igjen, og i løpet av våren settes selve broa i stand. Når det gjelder settepotene som lengter etter fuktig og mørk jord, må de smøre seg med tålmodighet.

Godkjent naturskade

– Det blir en stor jobb før jordene kan bli brukt til dyrking igjen. Det er ikke bare å legge ny jord på toppen, og sette nye poteter. Det krever mye arbeid med maskiner og landbruksredskap, og jordene må bearbeides i flere prosesser til de er brukbare igjen, sier Sundvoll.

Han forteller at bøndene tar det steg for steg. Grunneierne er i dialog med Naturskadefondet om rehabilitering, og selv om ikke arbeidet er ferdig planlagt, er skadene av storflommen godkjent som naturskade.

– Sannsynligvis blir ikke alle jordene friskmeldt i år, men målet er at alle jordene blir satt i dyrkbar stand igjen framover, sier Sundvoll.