Klovner og klarinetter

OVERRASKELSE: Kari Ingelsrud, Nina Svendsen, Grethe Esperås, Kristine Ramse og Tone Foss By serverer klovnerier.

Sirkus til folket ga musikantene såre lepper.

Det er tredje gangen at Birkenes Hornmusikk arrangerer nyttårskonsert, og med 18 nummer på programmet er det ikke rart om leppene blir litt slitte og slappe.

Musikantene kan nok takke kveldens konferansier, Tone Foss By, for at det ikke ble enda verre å komme seg gjennom nyttårskonserten.

– Da sier vi brrrrrr igjen, og får slappet godt av i leppene, og folk i salen må også gjerne være med, sier By, og gymsalen på folkehøyskolen fylles av latter og brumming.

I følge konferansieren er Google god å ha, og alle komponister er googlet og får sin lille historie. Dette er også med å gi hornmusikken velfortjente pauser.  Geir Knutson er også googlet, selv om han blir kalt fram for å fortelle litt om sin produksjon som spenner over det meste fra salmer til sirkus.

I dag er det sirkus som gjelder, og komposisjonen heter rett og slett «Sirkus».

– Hvis du hører godt etter, så kanskje du får tak i både elefanter og hester, sier Knutson.

Ikke for ung

Kveldens yngste deltaker er nok sangsolisten, Bjørn Olav Hartvigsen, som ennå ikke er fylt 20 år, og som ifølge konferansieren skal gifte seg til sommeren.

– Det er så gøy å ha Bjørn Olav som sangsolist, og det er så fint å høre på at vi nesten glemmer å spille, sier formannen i korpset, Arvid Falander.

Hartvigsen, som tidligere har vært solist med storbandet, er tydeligvis på hjemmebane og trives med mikrofon i hånda, publikum i salen og ekstra stort band bak seg.

Fremdeles med: – Nei, Randi Steen Harstad går ikke ut på dato, sier Geir Knutson.

Ikke for gammel

– Nei, Randi går ikke ut på dato, sier Knutson over en kopp kaffe i pausen.

Han snakker om er Randi Steen Harstad som har vært med i korpset siden 1977.

– Jeg begynte å spille klarinett som 9-åring i Oddernes skolemusikkorps, og jeg fikk faktisk være med som duskedame da korpset skulle være med ved åpningen av Varoddbrua i 1956, sier Harstad.

Hun forteller at daglig øvelse er godt for både pust og fingre. Nå har hun traktert klarinett og saksofon i over 60 år, men hun ser ingen grunn til å slutte nå. Selv om det blir mye spilling og øving, når både Storbandet med Geir og Hornmusikken med Kari Ingelsrud krever sitt.

Improvisasjon

På en konsert med sirkus i sentrum må det bli litt klovnerier. By er aktiv klarinettist i Tveit veterankorp, og dirigent Ingelsrud spiller til daglig klarinett i Kristiansand symfoniorkester. Da blir det klarinettmoro sammen med korpsets tre klarinettister.

Improvisasjon blir det også når korpsets nye klokkespill med tilbehør er forsvunnet.

– Heldigvis fant vi det gamle, men stikkene til å slå med må være av metall for å gi riktig lyd. Trommestikker påsatt solide muttere i enden, gjør forhåpentligvis nytta, sier Karen-Ingrid Witter.

Og skruer og muttere håndteres på en upåklagelig måte.

Rytmerekke: Nils Gunnar Windsland, Eli Ramse Flaa, Anne Lie Dahl og Odd Andreas Pettersen har slagkraftig rytmeinstrument, som er trebygda Birkenes verdig.

Deilig er Birkeland

I jul- og nyttårstider er det ikke uvanlig at man reiser seg og avslutter med «Deilig er jorden». På Birkeland, i slutten av januar avsluttes arrangementer med «Birkelandssangen».

«Og heimen bygger me med kjærleg hand, og elskar deg du fagre Birkeland».

Uvisst av hvilken grunn, ble forsamlingen på godt over hundre personer sittende.

– En fantastisk kveld med fantastiske musikere, avslutter By, og det er ingen i forsamlingen som føler trang til å ta replikk eller motsi den uttalelsen.