Ingen er så trygg i fare

FLAKKELONER: Bilder viser en skyteøvelse på Flakkloner vinteren 2016/2017. FOTO: TRULS THONHAUGEN

Det er fristende å innlede med Lina Sandells kjente sang, og den er kanskje enda mere passende i svensk originaldrakt.

Da lyder den: «Tryggare kan ingen vara».  I forhold til politiets tilstedeværelse i lokalsamfunnet, har befolkningen i Birkenes god grunn til å gå å nynne på den sangen.

Birkenes er den kommunen i fylket, ja kanskje i hele Norge som har best politidekning på dagtid. De er der, selv om de kanskje ikke alltid er synlige. Men når vindretningen er fra vest kan du av og til høre tilstedeværelsen.

I godt samarbeid med pistolklubben, Birkenes skytterlag (riflebanen) og Birkenes kommune har politiet etablert øvingsområde på Flakkeloner.

– Det er ikke uvanlig at det er tretti tungt bevæpnede politifolk her flere dager i uka, sier Olav Rokseth som er øvingsleder.

Den jobben har han hatt i flere år.  Han har drevet med operativ tjeneste i 16 år, så mannskapene som trener og øver er i gode hender. Det stilles strenge krav for å komme inn på politihøyskolen, og man kan nok til en viss grad puste lettet ut når eksamen er bestått etter tre år.  Men det blir ikke mye tid til å hvile på sine laurbær.

Uttrykket «hvile på laurbær» har nok sin opprinnelse i antikken da det ble gitt laurbærkranser som et seierstegn og selv i dag kan det brukes ved høytidelige seremonier.  Det brukes så vidt vites ikke på uteksaminerte studenter fra politiskolen, men om det hadde vært brukt, så hadde kransen snart havnet på hylla.

Skyting er en del av pensum på Politiskolen, og ifølge Politiets fellesforbunds avis «Politiforum» er det ikke uvanlig at studenter stryker i akkurat dette faget.  Men når eksamen – da også i skyting er bestått, må det vedlikeholdes. Mengdetrening er et aktuelt stikkord i denne sammenheng, men informasjonen om hvor mye mengde som avsettes til dette, er gradert.

– Den vanlige mann og kvinne ser ikke at politiyrket består av trening, trening og atter trening for å være godt rustet til å løse både dagligdagse- og ekstreme utfordringer.  Hovedoppgaven vår er å redde liv, og å hjelpe befolkningen i forskjellige situasjoner, men vi må også trene på det ekstreme som hverdagen kan by på, sier Rokseth

Flakkeloner er ikke bare et skytesenter. Det er et mer eller mindre fullverdig øvingssenter. Hvert år må hver eneste tjenestemann gjennom øvelser og tester.

– Skyting er nok det mest iøynefallende, men her trener vi også sanitet, polititaktikk og arrestasjonsteknikk.  Øvelsene kan være ganske realistiske, så det er også mental trening på programmet vårt, sier Rokseth.

Og det er nødvendig, for at både publikum og polititjenestemenn skal føle seg trygge, forteller Rokseth som småløper mellom skytebanene.

Denne tirsdagen trenes det både med pistol av typen Heckler & Koch, som er standardpistolen for politiet, og MP5 maskinpistol som kommer fra samme fabrikk.  Og med en MP5 kommer man langt, hvis det er nødvendig.  Maskingeværet kan avgi 800 skudd i minuttet.  Med den takten blir det riktignok mye skifte av magasin, for det tar maksimalt 30 skudd.

Rokseth, som for øvrig er fra Birkeland og bor på Birkeland har ansvaret for trening av mannskaper fra Arendal i Øst til Søgne i Vest.  Når han ikke er på Flakkeloner og leder øvelsene, går mye av tiden med til planlegging av øvelser.

– Da gjelder det å finne situasjoner som kan være aktuelle og øve på, sier han, og legger til:

– Alle i operativ tjeneste har sine egne våpen og skal være fortrolig med begge typer.  Det er derfor det trenes og øves – om og om igjen. Og noen må trene mer enn andre.

Blant de som må trene mer enn andre, er medlemmene av beredskapstroppene.

– De fleste har jo hørt om beredskapstroppen som er stasjonert på Østlandet, klare til utrykning i hele landet på kort varsel.  Men vi har også en spesialtropp i hvert politidistrikt.  Den er riktignok ikke så spesialisert som beredskapstroppen, men kan brukes i spesielle krisesituasjoner hvor det trengs spesialkompetanse i politidistriktet.  Tjenestemennene i denne troppen øver til dels tøft og ganske ofte for å være i stand til å løse vanskelige oppdrag, sier Rokseth.

– Hva med bevæpnet politi i gatene?

– Med antall treningstimer vi har, så er jeg ikke redd for bevæpnet politi i gatene.  Erfaringen fra tiden da vi var bevæpnet er fin å ta med seg når ordningen evalueres. Med tanke på hvor mange våpen som ble ladet og tømt hver dag, var det ikke mange uhell, sier han.

Rokseth mener all erfaring viser at politiet i Norge heller ikke benyttet skytevåpen hyppigere enn når man ikke hadde permanent bevæpning.

– Med den trusselvurderingen som var på det tidspunkt, føltes det nok litt tryggere både å være politi og innbygger. Og norsk politi takler bevæpning bedre enn de fleste politistyrker, sier han.

Øvingslederen ser gjerne at det blir generell bevæpning i politiet igjen, men lager ikke noen stor sak av det.  Men siden vi er på et treningssenter er det naturlig å koble generell bevæpning og trening.

Den nye politireformen ser ut til å legge ned lensmannskontoret på Birkenes, men så lenge treningssenteret på Flakkeloner består, er nok Birkenes blant de tryggeste plasser i Norge, hvert fall på dagtid.