På det vakre småbruket i Årdalen med utsikt over Tovdalselva bor Liv Karen Aamlid og Frode Hatlevik. Det bor også firbeinte sammen med menneskene der, deriblant en hest som har gjort seg bemerket i travmiljøet i Norge de siste to årene. Vi ble bedre kjent med både hest og eier, da vi besøkte to- og firbeinte litt nord for Birkeland.
Fireåringen Årdals Frøya er oppkalt etter hjemplassen sin. I april i år vant hun Hoppechampionatet på Bjerke Travbane, der hun og eieren tok med seg 125.000 kroner hjem i 1. premie.
Fra før har hoppa en 4. plass i selve Kriteriet for 3-åringer, og en pen pallrekke med to seire, fem andreplasser og tre tredjeplasser. Hun har allerede kjørt inn 402.000 kroner i pengepremier.
Da vi ankommer Årdalen skifter Frode en sko som har løsnet på det venstre forbeinet på Årdals Frøya. Den flotte hoppa er glinsende svart og majestetisk der hun står i ro, mens Frode bytter nytt skotøy. Hun enser nesten ikke at skribenten dukker opp, men sender meg noen blikk som gjør meg trygg nok til å hilse på og stryke den varsomt over mulen.

EN FLOTT TRAVER. Årdals Frøya er en vakker hest. Spenstig i kroppen og glinsende ravnsvart, her gående ut fra stallen med Frode.
– Når begynte hesteinteressen din Frode, og når fikk du din første hest?
– Jeg har vært interessert i hest hele livet. I Havane var vi nabo til Reidar Jansen, som drev med hester, og der begynte den store interessen for de firbeinte. Selve travinteressen kom senere da jeg var i tjueårene. I 1994 kjøpte jeg min første hest av Olaf Moldal. Det var en kaldblods, som het Gjendin.
– Senere fikk jeg Kroken Stjerna, ei hoppe som fikk hele 11 avkom her på gården. Noen av disse har hatt sterke karrierer.
– Hesten Knøse Faks, som var det første avkommet til Kroken Stjerna, vant flere løp. Men avkom nummer to i rekka, Steinfaks, ble en stor suksess, forteller hestekaren.
– Steinfaks, som gikk løp mellom 2014 til 2023, kjørte inn over 2.2 millioner kroner til sine eiere på Østlandet. Den ble også kåret og godkjent i avlen, og er nå pensjonist i Østfold, forteller oppdretter av Steinfaks.
– Hva med Årdals Frøya, som nå kan få en ny stor karriere, hvor er hun i rekken etter Kroken Stjerna, spør vi?
– Hun er nummer ti i rekken av elleve søsken, og ble som alle de andre født i stallen her. Hun kom til i 2021. Jeg var spent på henne som traver, frem til jeg kunne begynne å trene henne. Hun fikk på sulkyen bak, da hun var ett år. Og etter noen få treninger så jeg fort at her var det kvalitet, men jeg så også at hun holdt mye igjen.

ÅRDALS FRØYA I FARTA. Hest og eier i samspill langs en liten grusvei like ved det flotte småbruket i Årdalen.
– Årdals Frøya har en enorm spenst i løpingen sin, men fikk ikke ut potensialet merket jeg. Det er få hester som elsker å trene, og det samme gjaldt denne hoppa. Og, hun ville ikke ta ordentlig i med en gang på treningene.
– Men jeg ga meg ikke så lett, for tålmodighet er en dyd i denne sporten. Etter hvert løsnet det veldig bra, forteller Frode.
Han trener hesten sin på travbanen på Tollnes, gjerne fem ganger i uka. Øktene variere og er på rundt én til halvannen time. Han kjører en del mengdetrening, og en del fartslek når han og prinsessa fra Årdalen har sine økter.
Som fast kusk er det Eirik Høitomt, en av Norges aller ypperste i sulkyen, som styrer tømmene når Årdals Frøya løper på norske travbaner.
– Du har allerede oppnådd mye med hoppa. Hva er neste målet fremover?
– Det er Norsk Travderby til høsten. Men før det må man kvalifisere seg for å komme dit, men det er det store målet i årets sesong, forteller Frode.
Norsk Travderby arrangeres hvert år på nasjonalarenaen Bjerke Travbane i september. Der møtes de beste fireåringene i både kaldblods- og varmblodsklassen. Førstepremien var i fjor på hele 850.000 kroner, andreplassen fikk «brukbare» 425.000 kroner inn på konto, mens tredjeplassen kunne innkassere 245.000 kroner.
Nå kan det sikkert se ut som det er rene luksusen å ha gode travhester, når man ser på pengepremiene. Men det er en kostbar affære for eierne å ha hest, og ytterst få travere kjører inn de store summene. Frode sin interesse, som han har hatt i over 30 år, med så mange hester, har gått med store røde tall. At Årdals Frøya nå kjører inn gode penger, dekker inn bare litt av utgiftene de siste årene.
Frode jobber fulltid som mekaniker på Scanflex, en jobb han begynte i nå i vår. Tidligere jobbet han hos «Smaken av Grimstad» noen år. Før den tid var han hos KOAB.

SAMMEN MED BARNEBARN. Frode og kona Liv Karen i den idylliske hagen i Årdalen sammen med sitt barnebarn, som var noe skeptisk til at hesten kom litt nærme da det skulle poseres for fotografen.
Liv Karen og Frode bodde tidligere i Havane, før de flytta opp til Årdalen i år 2000. Her har ekteparet funnet sitt paradis, etter at Liv Karen tok over gården på odel. De har barna Erik, Sanna Helene og Elias, og det er nå også kommet barnebarn.
Det er ikke bare i «innhusa» det er flere, for Årdals Frøya har selskap i stallen med en annen hest, nemlig Vital Sjanell. Det er hesten til Ronja Jansen, som driver med galopp. Ekvipasjen vant Pinsetravet i fjor.
Og nettopp uthusa ble endret mye da Liv Karen og Frode flytta til.
– I uthusa var det tidligere nesten alle slags dyr, som kuer, sauer, hest, griser og høner. Når vi kom til, endret jeg nesten alt inne, og bygde det om til stall for hestene, forteller Frode.
Kommende helg skal Årdals Frøya og Eirik Høitomt kjempe om en ny topplassering i Vinvaras Æresløp på Bjerke.
Ett svært hyggelig besøk er over. Så spørs det, om prinsesse-tittelen i Årdalen må byttes ut med dronning-tittelen, etter Norsk Travderby på Bjerke i september.