Vilde (31) har fått prestisjejobb i toppfotballen som andre kvinne i Norge

(Foto: Anders Vindegg/Skeid)

Vilde Mollestad Rislaa fra Birkeland blir den andre kvinnen i Norge som trer inn som hovedtrener for et herrelag i toppfotballen. Hun skal lede A-laget til Skeid fra Oslo, som hun har skrevet under for de tre neste sesongene.

Skeid er en klubb med stolte tradisjoner, og har vunnet NM gull hele åtte ganger, siste gang i 1974. I 1966 ble klubben seriemester i Norge. I 2023-sesongen spilte Skeid i Obos-ligaen, men rykket ned til Post Nord-ligaen, nivå tre i Norge.

I 2020 ble det mye oppmerksomhet da den da 26 år gamle Renate Blindheim fra Bergen ble trener for Sotra i 2.divisjon. Hun ble den første treneren i toppfotballen på herresiden. Den posisjonen har hun hatt alene de tre siste årene, inntil nå når Mollestad Rislaa blir den andre kvinnen i historien på samme nivå.

For å beskrive litt av nåløyet for en kvinnetrener i toppfotballen i Norge hos begge kjønn må man se litt på fotballutdannelsen i landet. I 2019 var det litt over 3000 trenere med UEFA A og B utdannelse. I 2017 var for eksempel Marit Søvik fra Kristiansand, den eneste av 32 personer i Norge som fullførte UEFA -A kurset. Det er den nest høyeste trenerutdannelsen i landet, og som ytterst få kvinner har, deri blant Birkenes kvinnen Mollestad Rislaa.

Dessverre får vi ikke oppleve det som kunne blitt historiske øyeblikk i Norsk toppfotball, om Sotra og Skeid hadde kommet i samme avdeling. Det skjer ikke i 2024, da Sotra er satt opp i avdeling 2, mens Skeid skal spille i avdeling 1.

Det er virkelig store trenernavn Birkenes kvinnen skal etterfølge, om man ser på historien til noen av de som har hatt jobben før henne. Arild Stavrum, Stig Mathisen, Tom Nordlie og nå sist Arne Erlandsen i fjor høst, er alle kjent navn som har trent klubben fra Nordre Åsen idrettspark.

– Vi ønsker Vilde Mollestad Rislaa hjertelig velkommen opp til A-laget som vår nye hovedtrener, skriver Skeid på sine hjemmesider.

Videre skriver klubben:

– Vilde er 31 år, fra Birkeland på Sørlandet og har lang fartstid som trener i Oslo-fotballen. Hun kom til oss i januar i fjor etter ni år i ulike roller i Grorud Idrettslag, før hun i fjoråret ledet vårt juniorlag til seier og opprykk i interkrets B. Hun er UEFA A-lisensiert trener, har en mastergrad i kroppsøving fra NIH og er ikke minst en meget respektert og dyktig kollega i Skeid.

Selv sier Mollestad Rislaa dette om hennes nye jobb.

– Å få muligheten til å lede en klubb som Skeid med så lange tradisjoner og historie betyr enormt mye for meg, og jeg ser virkelig frem til å komme i gang å bygge videre på arbeidet som allerede er startet. Vi skal bygge en sterk prestasjonsklubb, vi skal ha det moro og vi skal vinne fotballkamper, sier en offensiv trener på klubbens nettside.

Norges Fotballforbund har enda ikke satt opp terminlista for årets sesong i 2. divisjon. Den kommer nå i januar, og vil vise hvilken motstander Mollestad Rislaa får sin debut i, som hovedtrener for Skeid.