«Vedgubbene» John og Oddvar gir bort flere hundre sekker med ved

GIR BORT MASSE VED. «Vedgubbene» på Tveide, John Målen og Oddvar Løvdal, gir bort flere hundre vedsekker til de som trenger det mest. Veden blir kanalisert gjennom Psykisk helse i Birkenes kommune, her ved miljøarbeider Trine Birkenes og miljøvaktmester Kjell Bylund.

Det er kaldt, og det meste er dyrt, også strøm og ved. Det at flere i kommunen sitter og fryser ønsker John Målen og Oddvar Løvdal å gjøre noe med. De vil gjerne bidra til de som trenger det mest. Det gjør de ved å gi bort flere hundre vedsekker.

– Vi ser at mange trenger det, og at utviklinga har gått i gal retning de siste årene. Det er dyrtid, og mange har det vanskelig med å få endene til å møtes. Vi ønsker å gjøre det vi kan for at minstepensjonister, enslige og de med økonomiske problemer i hvert fall ikke skal fryse, sier John og Oddvar.

De har derfor valgt å gi bort ved til dem som trenger det mest, og de som trenger litt hjelp, kan melde inn sitt behov via Psykisk Helse og rus.

– Vi kan ikke ta imot telefoner, og heller ikke vil vi vurdere hvem som trenger det mest. Vi har derfor inngått et samarbeid med Psykisk helse og rus, og alle henvendelsene vil skje gjennom dem, sier John.

– Vi er glade for at det går via Psykisk helse. Det er godt å gi til dem, slår han fast.

For hver palle med ved de selger setter de av to småsekker til Psykisk helse.

Psykisk Helse er i nær dialog med både flyktningetjenesten, NAV og Frivilligsentralen, og har god kjennskap til hvem som trenger hjelpen mest. Vedgubbene står for pakkinga, mens Psykisk helse vil stå for utdelinga.

– Det at vi samarbeider med dem gjør at vi er vi sikret at hjelpen kommer til rette mottaker. Vedgubbene er fortsatt i en oppbyggingsfase, men vi har nok til å strekke oss et stykke når vi får se behovet. Vi vil at Vedgubbene skal være bidragsytere for de som trenger det, slår de to fast.

BA treffer Vedgubbene på Tveide, sammen med miljøarbeider i Psykisk helse og rus, Trine Birkenes og miljøvaktmester Kjell Bylund som begge er dypt takknemlige for de to vedgubbenes bidrag.

Allerede den første uka av samarbeidet har de gitt bort 100 vedsekker, og sikret noen varmere dager med mindre bekymringer for flere.

Vanligvis selger John og Oddvar storsekker med ved på paller. Det kan være problematisk for noen å ta imot storsekker, derfor pakker de om til mer håndterlige 40 liters sekker. Hvor mye ved de ender opp med å gi ut synes de er vanskelig å tallfeste. De vil se an behovet først, men de antyder at det kan dreie seg om 400 sekker de kan være behjelpelige med. Dette er gjerne et prosjekt de videreføre også de neste årene.

– Nå er planen å lage opp et lager med småsekker, som står til disposisjon, slik at Kjell når behovene dukker opp kan levere veden så raskt det lar seg gjøre, forteller Oddvar.

Trine forteller at Psykisk helse og rus selv har en vedgruppe som hogger, kløyver og sekker ved hver onsdag.

– Vi har levert selv ut det vi kunne før jul, men har nå ikke mer tørr ved igjen å dele ut i vinter, sier Trine og legger til at behovet er stort.

– Brukerne kommer til oss, og vi har sendt dem til NAV, der kan de få støtte for nødrasjoner med ved. Vi ser at det er mindre penger til overs, og et økende behov for alt. Alle merker det, men de sårbare gruppene merker det mest, sier Trine som er klar på at veden fra Vedgubbene betyr mye.

– Det sitter folk der ute og fryser det er helt sikkert, så dette er en utrolig god hjelp for oss, sier hun, før hun lovpriser Oddvar og Johns initiativ.

– Det er ikke måte på service fra Vedgubbene. Det er utrolig gøy å oppleve, sier Trine.

– Mange av brukerne våre har med seg en del bagasje i livet. Det er mye som skjer og mye å være bekymret for. Det å slippe å tenke på varmen demper og roer tilværelsen, legger hun til.

– Det er ikke nok penger og hender, slik at vi er avhengige av de frivilliges innsats. Heldigvis har vi mange slike ressurser i kommunen, og alle kan bidra med noe, sier hun.

– Du kan trygt si at denne veden varmer flere ganger, sier hun.

– Det varmer å kunne gi, repliserer John, og legger til at de føler at de har truffet riktig med dette.

Som miljøvaktmester er det Kjell som får den store gleden av å kunne levere ved, og varme til de som trenger det mest.

– For meg er det en kjempetrivelig jobb å kunne levere ved. Det varmer meg å kunne være med på, sier han.

Som en liten tilleggsopplysning kan det nevnes at Psykisk helses vedgruppe ikke har klart å holde aktiviteten i gang i den kaldeste perioden. Det går litt på mangel på varmt arbeidstøy.

– Kanskje det er noen ute i kommunen vår som har noe å bidra med der?